Hoppa till huvudinnehåll

Nya knivmord i Bangladesh

En högt uppsatt polismans hustru höggs ihjäl på öppen gata då hon var på väg till en busshållplats med sin son
En högt uppsatt polismans hustru höggs ihjäl på öppen gata då hon var på väg till en busshållplats med sin son En högt uppsatt polismans hustru höggs ihjäl på öppen gata då hon var på väg till en busshållplats med sin son Bild: EPA/STR Bangladesh,Chittagong

Misstänkta jihadister i Bangladesh har utfört minst två nya knivattacker.

Först knivhöggs hustrun till en högt uppsatt antiterrorpolis och därefter knivhöggs en kristen grönsakshandlare nära en kyrka i de norra delarna av landet.

Tre män angrep polismannens hustru Mahmuda Khanam Mitu med knivar när hon gick med sin son till en hållplats för skolbussen i staden Chittagong i södra Bangladesh.

- Angriparna kom på motorcykel. Hennes son sade att hon först knivhöggs. Sedan riktade de en pistol mot en punkt nära hennes huvud och sköt flera gånger, säger vice polischefen Moktar Hossain.

Kvinnans man hade lett flera utredningar och tillslag mot den förbjudna extremistgruppen JMB, som misstänks ligga bakom attacken.

En nära anhörig tröstar den mördade Mahmuda Khanam Mitus barn. Modern tros ha mördats som hämnd för sin polismans arbete och utredningar
En nära anhörig tröstar den mördade Mahmuda Khanam Mitus barn. Modern tros ha mördats som hämnd för sin polismans arbete och utredningar En nära anhörig tröstar den mördade Mahmuda Khanam Mitus barn. Modern tros ha mördats som hämnd för sin polismans arbete och utredningar Bild: EPA/STR Bangladesh,Chittagong

Grönsakshandlare mördades i sin affär

I norra Bangladesh angreps en kristen grönsakshandlare några timmar senare av flera oidentifierade män.

- Sunil Gomes knivhöggs ihjäl vid sin grönsaksbutik invid en kyrka i byn Bonpara, säger Shafiqul Islam, vicepolischef i distriktet.

Polisen har inte fått tag på gärningsmännen och deras motiv är oklart även om man misstänker radikala islamister.

Över fyrtio människor har mördats brutalt av extremister under de senaste tre åren. Bland dem har det funnits bloggare, professorer gay-aktivister och medlemmar av religiösa och etniska minoriteter.

Regeringen får kritik

Förra veckan höggs en hinduisk köpman ihjäl bara några dagar efter att okända män hade mördat en läkare och en buddhistmunk.

Den sekulära regeringen har fått hård kritik för att den inte får slut på attackerna.

Regeringen har bland annat förnekat att internationella jihadistgrupper som IS och Al Qaida skulle ha ufört en del av attackerna, trots att de har tagit på sig skulden för flera knivmord.

Hårdhänta försök att få kontroll över radikala grupper och islamistpartier har enligt experter lett till att allt fler missnöjda ungdomar har radikaliserats under de senaste åren.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes