Hoppa till huvudinnehåll

Orpo till Yle: Hoppas på det bästa för den irakiska familjen

Inrikesminister Petteri Orpo håller presskonferens om terrordåden i Paris.
Inrikesminister Petteri Orpo håller presskonferens om terrordåden i Paris. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen orpo

Det kändes inget vidare att på söndagsmorgonen läsa om den irakiska familj som hotas av splittring. Det medger samlingspartistiska inrikesministern Petteri Orpo till Yle Nyheter. Han har nu bett Migrationsverket om en utredning av fallet.

Det var Helsingin Sanomat som först skrev om familjen där mamman och familjens treåriga dotter måste återvända till Irak, medan pappan får stanna i Finland. Familjen har också en baby på tre månader. För babyns del har inget beslut fattats ännu, så hon får tillsvidare stanna i landet med pappan.

Inrikesminister Petteri Orpo säger nu till Yle Nyheter att fallet är mycket tråkigt. Han har bett Migrationsverket om en utredning av det hela och en sådan är enligt ministern att vänta eventuellt redan på måndag.

Orpo säger att han inte kan ta ställning till ett enskilt fall, men att han hoppas att allt ordnar sig så att familjen ska kunna leva tillsammans. Till exempel jobb eller en studieplats kunde förändra läget.

Barnens bästa i fokus

Enligt Orpo måste man först och främst beakta barnens rättigheter. FN:s barnkonvention ska följas, säger ministern till Yle Nyheter.

Han säger sig ta allvarligt på den kritik som barnombudsman Tuomas Kurttila framförde i Helsingin Sanomat. Enligt Kurttila borde beslutsfattarna erkänna att man inte lever upp till det som står i barnkonventionen.

Gemensam linje i EU

Petteri Orpo säger att det antagligen kommer att uppstå tiotusentals fall av familjeåterförening i Finland. Det här som en följd av det stora antalet personer som på sistone tagit sig till Europa.

Inrikesministern anser att EU borde ha en enhetlig linje i de här frågorna.

Han är inte redo att rucka på den inhemska lagstiftningen kring familjeåterförening, utan hänvisar till att man bör ha en gemensam linje på EU-nivå.