Hoppa till huvudinnehåll

Sju döda i talibanattack mot domstol i Afghanistan

Talibaner bland bergen i Afghanistan oktober 2008.
Talibanerna är mycket aktiva i minst 17 av 34 provinser i Afghanistan - i ett halvt dussin provinser hotar de till och med att ta över större städer, enligt regeringskällor Talibaner bland bergen i Afghanistan oktober 2008. Bild: EPA/STRINGER beväpnade män

En talibanattack mot en domstolsbyggnad i Afghanistan har krävt minst sju dödsoffer, bland dem den nye chefsdomaren i provinsen Logar.

Dessutom skadades minst 23 åklagare i attacken i provinshuvudustaden Pul-i-Alam norr om Kabul.

Talibanrebeller stormade byggnaden just när domstolen skulle besluta vad som skulle göras med sex fängslade talibaner.

- Tre beväpnade män trängde in i domstolsbyggnaden och började skjuta mot människor omkring sig, säger provinsen Logars talesman Salim Saleg.

Talibanerna som har tagit på sig skulden för attacken, säger att den var en hämnd för att sex fängslade talibaner hade avrättats i början av maj, som ett led i president Ashraf Ghanis skärpta metoder mot talibaner.

- Martyrattacken utfrödes för att hämnas avrättningen av våra mujaheddiin, säger talibanernas talesman Zabiullah Muhajid.

Vitt utbredda

Talibanerna har utfört många blodiga självmordsattacker under sin årliga våroffensiv och attackerna har trappats upp sedan mulla Haibatullah Akhundzada utsåg till talibanernas nya ledare för drygt en vecka sedan.

Attacken i provinsen Logar understryker också hur utbrett talibanerans inflytande är i Afghanistan.

Den afghanska regeringen uppskattar själv att talibanerna hotar 17 av landets 34 provinser, av vilka minst sex hotar att falla helt under talibanernas kontroll.

Talibanerna är enligt regeringskällor nära att ta över kontrollen bl.a i provinserna Helmand och Uruzgan, som hör tll talibanernas starkaste fästen i söder och Badakshan, Kunar, och Faryah i norr.

I oktober ifjol lyckades talibanerna inta staden Kunduz, för ett par dagar innan rebellerna drevs ut. Kunduz var den första provinshuvudstaden som talibanerna har lyckats inta sedan de drevs från makten år 2001.

Läs också