Hoppa till huvudinnehåll

Vatikanen skärpte sin linje gällande sexuella övergrepp

påven franciskus
Påven Franciskus. påven franciskus Bild: EPA/ALESSANDRO DI MEO påven franciskus

Vatikanen stramar åt sin linje gällande katolska biskopar som ignorerat anklagelser om sexuella övergrepp. Under de senaste årens pedofiliskandaler inom den katolska kyrkan har flera biskopar skyddat präster.

I dokumentet undertecknat av påven Franciskus står det bland annat att en biskop kan avskedas om denna inte rapporterar misstankar om sexuella övergrepp mot barn och sårbara vuxna.

Enligt påven måste det finnas ett allvarligt skäl för att en biskop ska kunna sparkas, och han menar då att en likgiltig inställning gentemot sexuella övergrepp är ett sådant skäl.

Enligt de nya reglerna kan Vatikanen inleda en utredning om det finns ett allvarligt bevis på att biskopen är likgiltig eller ovillig att behandla ett övergreppsfall som biskopen är medveten om.

Vid behov kan Vatikanen avskeda biskopen eller låta biskopen själv avgå inom 15 dagar. Påven måste själv godkänna varje avsked.

Under de senaste åren har flera fall av övergrepp mot barn kommit fram i den katolska kyrkan. Flera biskopar har då skyddat präster som misstänks för pedofili och hjälpt till att dölja brotten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes