Hoppa till huvudinnehåll

Fransman planerade femton attentat under fotbolls-EM

En fransk medborgare har gripits misstänkt för att ha planerat femton terrorattacker i samband med fotbolls-EM i Frankrike.

Den 25-årige mannen greps i slutet av maj när han försökte ta sig över gränsen från Ukraina till Polen. Vid gripandet hade han med sig 125 kilo av sprängmedlet TNT, stubin, granatkastare och flera stormgevär.

- SBU lyckades stoppa femton terrorattacker som var planerade för fotbolls-EM, sade Vasilij Gritsak som är chef för den ukrainska säkerhetstjänsten SBU.

Den ukrainska säkerhetstjänsten beslagtog sprängmedel, vapen och ammunition.
Den ukrainska säkerhetstjänsten beslagtog sprängmedel, vapen och ammunition. Den ukrainska säkerhetstjänsten beslagtog sprängmedel, vapen och ammunition. Bild: SBU:s presstjänst sbu,Ukraina

SBU uppger att mannen var en ultranationalist som hade för avsikt att attackera muslimska och judiska religiösa helgedomar. Han hade också planerat att slå till mot infrastruktur som broar och järnvägar, myndighetsbyggnader och byggnader som på något sätt är kopplade till fotbolls-EM.

– Fransmannen talade negativt om sin regerings agerande, massimmigrationen, spridningen av islam och globaliseringen och pratade också om planer att genomföra flera terroristattacker, sade Vasilij Gritsak vid SBU.

Den terrormisstänkte ska ha kontaktat flera beväpnade grupper i Ukraina med avsikten att köpa vapen. Den ukrainska säkerhetstjänsten hade haft honom under uppsikt sedan december.

Det är oklart om den gripne fransmannen har några kopplingar till någon terrorgrupp eller om han agerade på egen hand. Franska myndigheter har inte kommenterat gripandet.

Hotbild mot fotbolls-EM

Terrorgruppen IS har hotat med attentat i och med fotbolls-EM och USA har varnat för attacker. President Francois Hollande sade på söndagen att Frankrike inte kommer att låta terrorhotet hindra fotbolls-EM från att lyckas.

Beredskapen är hög och omkring 90 000 soldater och poliser kommer att placeras ut för att garantera säkerheten. Under en presskonferens på måndagseftermiddagen sade Paris polischef att polisen har fått de resurser de bett om och att man nu är vi så förberedda vi kan vara.

- Vi kan inte säga att risken för attacker är obefintlig. Attacker skulle kunna äga rum var som helst, inte bara runt arenor och avgränsade områden för fansen. I dag tror jag att vi är så förberedda som vi behöver vara för den här utmaningen, sade polischefen Michel Cadot.

Fotbollsarenan Stade de France.
Fotbollsarenan Stade de France. Fotbollsarenan Stade de France. Bild: Wikimedia commons. Stade de France

Fotbolls-EM inleds på fredagen den 10 juni och pågår till den 10 juli. Evenemanget väntas locka omkring 1,5 miljoner utlänningar till Frankrike.

De 51 matcherna spelas på tio fotbollsarenor i olika franska städer. Dessutom finns det speciella områden där fansen kan följa med matcherna på stora skärmar på många håll i landet, bland annat vid Eiffeltornet.

De europeiska säkerhetstjänsterna är i högsta beredskap efter terrorattacken i Paris i november och i Bryssel i mars.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes