Hoppa till huvudinnehåll

Justitiekanslern synar idrottsunderstöden – ”Olympiakommittén särbehandlas”

Testeldning vid OS i Sotji.
Olympiska kommittén öppnade plånboken på vid gavel i Sotji. Testeldning vid OS i Sotji. Bild: EPA/FilipSinger/AllOverPress os-elden

Undervisnings- och kulturministeriet misstänks agera orättvist vid utdelningen av stöd. I maj avslöjades det att Olympiakommittén slösat bort över en miljon euro. Kommittén hyrde bland annat ett hotell i Sotji för 450 000 euro.

Den tidigare långvarige tjänstemannen Timo Haukilahti har bett justitiekanslern att syna sin gamla arbetsgivares utbetalningar.

Enligt en klagan som lämnades in i november särbehandlas Finlands olympiska kommitté och paraplyorganisationen för idrotten i Finland, Valo, av tjänstemän. Organisationerna samarbetar nära.

Tjänstemannen har bett justitiekanslern att granska hur tjänstemän agerar då de förbereder, godkänner och följer upp stöd till idrottsförbund.

Hutlös hotellhyra, dyra gåvor

I maj avslöjades det att Olympiakommittén krävs på över 400 000 euro i beviljade stöd efter slösaktigt användande och tvivelaktiga gåvor. Enligt en granskning hade Olympiakommittén använt hela 1,3 miljoner euro på felaktigt sätt.

Kommittén hade bland annat hyrt ett hotell i Sotji för 450 000 euro och gett en anställd en cykel värd mer än 2 000 euro i 50-årspresent.

”Inte transparent eller jämlikt”

Enligt klagan följer inte stödsystemet god förvaltningssed, eller ens lagen på alla punkter.

– Det verkar som om undervisnings- och kulturministeriet inte alls följer med hur stöden riktas eller vilka resultat de ger, skriver Haukilahti, och konstaterar att stöden inte delas ut jämlikt eller transparent.

Ministeriet har svarat justitiekanslern och meddelar bland annat att man effektiverat sättet man övervakar stöden. Ministeriet prickades av statens revisionsverk för bristfälligt övervakande år 2012. Redan då ställdes frågor om hur Olympiakommittén och Valo behandlas.

Så här delades statsstöden ut i våras.