Hoppa till huvudinnehåll

Kronvall: Brexit favoritämne för ryska politiker

Kerstin Kronvall.
Kerstin Kronvall. Bild: YLE / Ove Holmqvist kronvall

Utrikesminister Timo Soini träffar sin ryska kollega Sergej Lavrov i Moskva i dag. Enligt Yles korrespondent i Ryssland ska ministrarna åtminstone diskutera frågor som gäller båda länderna och EU.

– Enligt förhandsuppgifter ska de tala om frågor som gäller Finland och Ryssland, om Ukraina, Syrien, om läget i Europa och om det internationella läget, säger Yles korrespondent i Ryssland Kerstin Kronvall.

Lavrov och Soini har träffats en gång tidigare i oktober 2015 och enligt Kronvall verkar de har funnit något slags förmåga till dialog med varandra.

Baltopsövningen provocerar i Ryssland

Samtidigt med Soinis och Lavrovs möte i Moskva startar den internationella militära Baltopsövningen på Östersjöområdet. Enligt Kronvall är man mycket kritisk till Baltopsövningen i Ryssland, liksom till en annan övning, Anakonda, som börjar senare i Polen.

– Man anser att det är provocerande mot Ryssland och att Nato beter sig aggressivt. En webbtidning här sade att i och med att Finland och Sverige deltar i den här övningen så ompositionerar sig länderna och är inte längre bara kompanjoner med Nato, utan de positionerar sig som kandidater för Natomedlemskap, så det här är ingenting som man över huvud taget ser positivt på i Ryssland, säger Kronvall.

– Baltopsövningen har gamla traditioner och Ryssland har tidigare deltagit i de här övningarna, men efter att det internationella läget blev skarpare då Ryssland annekterade Krim har man inte velat ha Ryssland med, säger Kronvall.

Finns det risk för att Ryssland låter sig provoceras och agerar ut på något vis?

– Ja, visst finns risken. Redan tidigare när Natofartyg har rört sig på Östersjön har ryska stridsflyg provocerat och flugit väldigt nära. Det finns ingenting som utesluter en provokation från någondera hållet, det här kan man inte veta, säger Kronvall.

I Ryssland tror man att EU faller sönder

Snart folkomröstar Storbritannien om sitt EU-medlemskap, och enligt Kronvall är det här ett favoritämne bland de ryska politikerna.

– Den ryska berättelsen om EU just nu är att EU är svagt och håller på att falla sönder. Man anser att EU som konstruktion är oduglig och att den inte har åstadkommit någonting gott. Nu ser man det eventuella brittiska utträdet som ett första tecken på att EU faktiskt kommer att falla sönder, säger Kronvall.

– I Ryssland har man skapat en berättelse om att de europeiska länderna när EU faller sönder i stället kommer att vända sig till Ryssland, och att man kommer skapa ett ekonomiskt samarbetsområde, som skulle omfatta hela Europa och Ryssland.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes