Hoppa till huvudinnehåll

Li Andersson fortsätter i Åbopolitiken - men inte som gruppordförande

Li Andersson, 2014.
Li Andersson, 2014. Bild: All Over Press Li Andersson,Vänsterförbundet,politik

På måndagen blev det klart att Åbobon Li Andersson blir ny ordförande för Vänsterförbundet. Regionalt sett kommer Andersson att fortsätta i Åbo stadsfullmäktige och i landskapsfullmäktige. Däremot lämnar hon uppdraget som gruppordförande i fullmäktige.

För närvarande är Li Andersson gruppordförande för Vänsterförbundet i Åbo och tredje viceordförande i landskapsförbundet.

- Jag kommer att fortsätta i stadsfullmäktige och jag vill också fortsätta i landskapsfullmäktige. Jag är glad över att jag kan jobba kvar i fullmäktige och fortsätta hålla ett öga på vad som händer i min hemstad. Kommunalpolitiken i Åbo är också en av orsakerna till att jag gav mig in i politiken från början, säger Vänsterförbundets nya ordförande.

Men precis som Andersson sade till Yle Åboland i februari kommer hon inte att fortsätta som gruppordförande för Vänsterförbundet i Åbo.

- Jag kommer inte att ha möjlighet att fortsätta som ordförande för vår grupp i stadsfullmäktige. Det är inte bra att ha en person har för många uppdrag när det finns andra man kan fördela ansvaret mellan. Nu måste vi se till att hitta någon som har tid att sköta uppdraget som gruppordförande i fullmäktige.

Det ser ut som att Åbo är en bra skola för politiker.― Li Andersson

Vilka regionala frågor blir viktiga för dig framöver?

- Dels förbindelse- och trafikpolitiska frågor, där nog landskapet och Egentliga Finlands förbund redan har lobbat ganska bra. Vi har haft ett bra samarbete mellan alla de kandidater som kommer från Egentliga Finland. Både vad gäller färjeförbindelserna i skärgården och planerna på ett entimmeståg mellan Åbo och Helsingfors. Sedan tror jag också att turism och Åbos rykte överhuvudtaget är sådant som vi som Åbobor kan lyfta fram och kanske förbättra lite. Det har skett en jättepositiv utveckling av restaurangkulturen och av stadskärnan, så jag hoppas att det också kommer att synas i form av mer besökare utifrån.

Åbobon Petteri Orpo är med i kampen om att bli ny ordförande för Samlingspartiet och Åbobon Ida Schauman har chansen att bli ny ordförande för SFP. Sedan tidigare leder Åbobon Ville Niinistö De gröna.

Åbo kan snart ha fyra partiledare, hur ser du på det?

- Jag tycker att det är lite roligt. Det ser ut som att Åbo är en bra skola för politiker. Åtminstone kan man väl dra en sådan slutsats. Delvis har det väl att göra med att här finns flera universitet. Jag tror att många av politikerna som kommer från Åbo har börjat inom studentpolitiken, så där ser man nog en koppling. Sedan är Åbo också ökänt för att ha ett ganska komplicerat kommunalpolitiskt fält, så jag antar att man som Åbobo har blivit ganska härdad som kommunalpolitiker. Att man har lärt sig att hänga med i svängarna och i tuffa förhandlingar.

LI Andersson flankeras av Aino-Kaisa Pekonen och Jari Myllykoski
Jari Myllykoski, Li Andersson och Aino-Kaisa Pekonen. LI Andersson flankeras av Aino-Kaisa Pekonen och Jari Myllykoski Bild: All Over Press Li Andersson,Aino-Kaisa Pekonen,Jari Myllykoski

Bakgrund:
I den rådgivande medlemsomröstningen fick Andersson 3 914 röster medan hennes konkurrenter Aino-Kaisa Pekonen fick 1 659 och Jari Myllykoski 755.

Trots att medlemsröstningen bara är rådgivande betyder resultatet i praktiken att Andersson bli vald eftersom kandidaterna har förbundit sig att respektera resultatet i omröstningen.

Officiellt väljs Li Andersson till ordförandeposten på Vänsterförbundets partikongress i Uleåborg på veckoslutet. Hon efterträder Paavo Arhinmäki som ordförande.

Li Andersson är 29 år gammal och blev invald i riksdagen år 2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland