Hoppa till huvudinnehåll

Mottagningscentralen i Evitskog är väl förberedd för Ramadan

Den muslimska fastemånaden Ramadan har börjat för miljoner muslimer världen över. För många flyktingar är det däremot första gången som de firar Ramadan i Finland. Svenska Yle har besökt flyktingförläggningen i Evitskog för att se hur personalen har förberett sig inför fastemånaden.

I köket vid mottagningscentralen i Evitskog är förberedelserna inför kvällens middag i full gång. Kocken Omar Ahmed Maoluud från Irak tillreder en klassisk soppa gjord på röda linser som muslimerna äter under fastemånaden Ramadan.

- Den här soppan kallas för shorba, säger han och rör med sleven i grytan. När vi börjar äta, äter vi först shorba som förrätt.

Så ni äter väldigt annorlunda under Ramadan jämfört med annars?

- Ja, vi äter mera, svarar Omar och skrattar.

När solen går ner får muslimerna äta igen

Det är ju inte förrän solen har gått ner som muslimerna får äta, dricka eller röka.

I Finland tar det som bekant ganska länge innan det blir mörkt under sommarmånaderna. Muslimerna i Evitskog får vänta länge på sin soppa.

- Fastan tar allt för länge när man firar Ramadan i Finland. Den är mellan 21 och 22 timmar lång och det är för mycket. Vi sover för det mesta, sedan vaknar vi, ber lite, läser koranen och sådant, säger Mohamed Belal Rezk, muslimsk flykting från Egypten.

Mohamed Belal Rezk är muslimsk flykting från Egypten.
Mohamed Belal Rezk började fasta i dag och han är rädd för att fastan i Finland blir tuff. Mohamed Belal Rezk är muslimsk flykting från Egypten. Bild: Yle/Julia Holmvik evitskog,mottagningscentraler

Också personalen vid mottagningscentralen har fått anpassa sig till Ramadan, förklarar Yvonne Metsämäki, flyktingledare vid mottagningscentralen i Evitskog.

- Vi har förberett oss genom att samla in namn på folk och kolla vem som firar Ramadan och vem som inte firar, så att vi är förberedda på hur mycket mat det ska finnas på natten. Vi måste också vara förberedda på att ha personalen längre på jobb, säger Metsämäki.

Yvonne Metsämäki, flyktingledare, mottagningscentralen i Evitskog.
Yvonne Metsämäki är flyktingledare vid mottagningscentralen i Evitskog. Yvonne Metsämäki, flyktingledare, mottagningscentralen i Evitskog. Bild: Yle/Julia Holmvik flyktingmottagningscentral

Icke-muslimer får äta som vanligt

Det bor cirka 300 flyktingar på mottagningscentralen i Evitskog.

Av dem har ungefär hälften anmält att de tänker fira Ramadan. För de som inte är muslimer flyter vardagen på som vanligt.

Men även om personalen i Evitskog gör allt som står i dess makt för att muslimerna ska kunna fira sin fastemånad så som hemma, så finns det ändå någonting som fattas...

- Familjen. Jag saknar familjen. Men här har jag en ny familj, mina vänner. Kanske Ramadan blir bra här ändå. Kanske, säger Mohamed.