Hoppa till huvudinnehåll

Natoledd stormanöver pågår i Hangö

Finländsk JEHU-stridsbåt (t h) och landstigningsfartyget USS Carter Hall (i bakgr t v) under BALTOPS-manövern i Hangö, juni 2016.
En finländsk JEHU-stridsbåt utanför Hangö med amerikanska landstigningsfartyget USS Carter Hall i bakgrunden. Finländsk JEHU-stridsbåt (t h) och landstigningsfartyget USS Carter Hall (i bakgr t v) under BALTOPS-manövern i Hangö, juni 2016. Bild: YLE/Thomas von Boguslawski BALTOPS,USA:s flotta,USA:s marinkår,Nato,Finlands försvarsmakt,Finlands marin,Hangö

Finland fungerar för första gången som värdland för Baltops, en av Natos största militärövningar i Östersjöområdet. I övningarna kring Hangö udd deltar både svenska och amerikanska soldater och flera stora örlogsfartyg.

Det märks tydligt att Baltops är en Natomanöver. Kring Hangö kan man fram till onsdag se flera stora örlogsfartyg, helikoptrar, stridsbåtar och amfibiefarkoster.

- Vårt syfte här är att verka för bättre sammanhållning och säkerhet i Östersjöområdet, säger Natobefälhavaren och amiralen James Foggo.

Holländska landstigningsfartyget HNLMS Johan de Witt och landande Cougar-helikopter. BALTOPS-manövern i Hangö, juni 2016.
Det holländska landstigningsfartyget HNLMS Johan de Witt kan transportera både helikoptrar och stridsbåtar. Holländska landstigningsfartyget HNLMS Johan de Witt och landande Cougar-helikopter. BALTOPS-manövern i Hangö, juni 2016. Bild: YLE/Thomas von Boguslawski BALTOPS,Nato,Royal Netherlands Navy,Finlands försvarsmakt,Hangö

I manövern deltar 6 100 soldater från 17 länder. Finlands bidrag består av minfartyget Uusimaa och ett kompani kustjägare från Nylands brigad, med ett holländskt landstigningsfartyg som moderfarkost. Det holländska fartyget kan transportera både helikoptrar och stridsbåtar som används av kustjägarna.

Holländska landstigningsfartyget HNLMS Johan de Witt under BALTOPS-manövern i Hangö, juni 2016.
HNLMS Johan de Witt är nästan 180 meter långt. Holländska landstigningsfartyget HNLMS Johan de Witt under BALTOPS-manövern i Hangö, juni 2016. Bild: YLE/Thomas von Boguslawski BALTOPS,Nato,Royal Netherlands Navy,Hangö

- Det är en enastående chans för oss, vi kan öva på ett helt nytt sätt, konstaterar brigadkommendör Kjell Törner.

Finland med sedan 1993

Finlands partnerskap med Nato har utvecklats betydligt sedan 1993, då Finland deltog i Baltops för första gången. Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) ser fördelar för alla parter.

- I fjol deltog vi i en liknande övning vid den polska kusten, och i år kan vi öva på egen mark, vilket är en bra sak, konstaterar Niinistö.

Baltops ordnas varje år och övningsområdet täcker hela Östersjön. Scenariot är en internationell krishanteringsövning under FN-mandat.

Svensk stridsbåt (CB90) i Syndalen under Baltops-manövern i Hangö, juni 2016.
Svenska marinen deltar med kustjägare och stridsbåtar. Svensk stridsbåt (CB90) i Syndalen under Baltops-manövern i Hangö, juni 2016. Bild: YLE/Thomas von Boguslawski BALTOPS,Svenska marinen,Hangö,Syndalen

Övningarna kring Hangö fungerar som ett slags uppvärmning för de egentliga stridsövningarna, som utspelar sig i Stockholms skärgård och vid den polska kusten senare under veckan. Några större landstigningar med hundratals soldater är alltså inte aktuella, trots uppgifter som cirkulerat i offentligheten.

- Det är kanske medierna som har låtit förstå att något stort är på gång, skrattar brigadkommendör Kjell Törner.

Läs mera:

Niinistö under besök på Baltopsövning: Ingen orsak ändra Dragsviks status

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) ser ingen orsak att ändra på Nylands brigads nuvarande status. Det sade ministern då han besökte Baltops16-manövern i Västnyland. Det är första gången som Finland är värdland för övningen.