Hoppa till huvudinnehåll

Natoövning orsakade skogsbrand i Hangö

Rökbildning från skogsbrand i Syndalen i Hangö.
Mycket rökbildning i området till följd av branden. Rökbildning från skogsbrand i Syndalen i Hangö. Bild: Risto Tuppurainen eldsvådor,Syndalen,Hangö

En skogsbrand bröt ut vid försvarsmaktens övningsområde i Syndalen i Hangö under måndagseftermiddagen (6.6). Alarmet till räddningsverket kom vid klockan 16.

Ett övervakande brandflyg upptäckte röken först. När försvarsmakten kollade upp varifrån röken kom fanns det flera brandhärdar i terrängen.

När räddningsverket anlände brann undervegetation på ett 200 gånger 300 meter stort område och branden höll på en del ställen att sprida sig till träd.

En del av området gick inte att släcka

Med hjälp av försvarsmaktens personal och utrustning samt gränsbevakningens helikopter lyckades räddningsverket avgränsa det brinnande området. Den inre delen av den brinnande terrängen gick ändå inte att släcka eftersom där möjligtvis fanns ammunition som inte hade exploderat.

Invånare i området vittnade om mycket rök fram till klockan 17 men att den började avta efter att helikoptern deltog i släckningen av eldsvådan.

Rökbildning till följd av brand i Syndalen i Hangö.
Luften fylldes av rök till följd av branden. Rökbildning till följd av brand i Syndalen i Hangö. Bild: Kim Larni eldsvådor,rök,Syndalen,Hangö

Räddningsverket fick branden under kontroll under kvällen men släckningsarbetet förväntades pågå fram till tisdagsmorgonen på ett 400 x 500 meter stort område.

Baltops-övningen orsakade branden

Branden misstänks ha orsakats till följd av en stridsövning på området. Ingen skadades i eldsvådan.

Den marina övningen Baltops 2016 pågår som bäst i området. Övningen inleddes i måndags (6.6) i Syndalen i Hangö.

Baltops ordnas i Östersjöområdet varje år. Det är första gången en del av övningen ordnas i Västnyland.

Soldater från Finland, Sverige, USA, Holland, Italien, Storbritannien och Tyskland deltar i den här delövningen. Från Nylands brigad deltar omkring tvåhundra beväringar.

Den sista uppdateringen av artikeln gjordes tisdag 7.6 kl. 5.39.