Hoppa till huvudinnehåll

Tammenterho flyttar ihop med Botaniska trädgården

Botaniska trädgårdens växthus på Runsala.
Botaniska trädgården ska inhysa naturrummet Tammenterho i framtiden. Botaniska trädgårdens växthus på Runsala. Bild: Yle Åboland botaniska trädgården i åbo

Tammenterhos naturum och guidecentral som idag finns på varvet i Runsala ska flytta in med Botaniska trädgården. Åbo stad och Åbo universitet ser att det finns mycket att vinna med en flytt.

Men alla är inte lika övertygade och Botaniska trädgårdens pensionerade överträdgårdsmästare Aarno Kasvi är mycket kritisk till stadens planer.

Aarno Kasvi är kritisk till stadens planer och tror att växterna tar skada om naturrummet flyttar in. Bild: YLE/Dan Lolax aarno kasvi

- Det klart att man kan klämma in alla här men efter det kan man inte kalla det här en botanisk trädgård längre för efter det kan universitetets trädgårdsmästare inte bestämma över verksamheten för då är det stadens, säger Kasvi.

Enligt Kasvi finns det ingen botanisk trädgård i Skandinavien eller Tyskland och England som skulle ha privata utrymmen för barnen och sådan verksamhet som det kräver.

- Ofta behövs det utrymme för skötarna också och jag tror inte att det finns sådana utrymmen i den Botaniska trädgården idag och börjar man renovera och riva ner väggar gör man mer skada än nytta, säger Kasvi.

Tusentals besöker Tammenterho

Tammenterho naturum besöks årligen av 4000 barn som besöker centret för en dag då de får lära sig om naturen ute på Runsala.

Runsala reparationsvarv
Tammenterho naturum är idag inhyst på Runsalavarvets Alfons Håkans mark. Runsala reparationsvarv Bild: Yle/Linus Hoffman runsala reparationsvarv

Förutom dem har guidecentralen cirka 8000 besökare per år som hyr bland annat cyklar eller besöker någon av utställningarna.

Kasvi är oroad över hur det här påverkar trafikarrangemangen längs med Runsalavägen.

- Enda raka stället är här vid Botaniska trädgården och vissa dagar är det så mycket människor på vägen att det är omöjligt att bygga farthinder som stör trafiken här, säger Kasvi. Det är ibland värre än motorvägen och då passar det inte med barngrupper eller minderåriga som inte förstår hur trafiken fungerar.

Staden ser mer fördelar än nackdelar

Naturskyddschef Olli-Pekka Mäki vid Åbo stad förstår inte Kasvis kritik och anser att flytten nu är ett faktum.

- Vi har planerat det här sedan 2010 och hösten 2015 gav stadsstyrelsen grönt ljus så nu är det bara att tuta och köra, säger Mäki. Vi förhandlar som bäst med universitetet om hyresavtalet men inom junimånad ska vi kunna flytta.

Enligt Mäki ser både staden och universitetet mer fördelar än nackdelar med en flytt och tror på synergieffekter bara allt det praktiska är åtgärdat.

- Utrymmena ska renoveras och byggas om men jag ser inga problem med att få alla att rymmas vid den Botaniska trädgården, säger Mäki. Den verksamhet som idkas vid Tammenterho sker andra tider än den mest bråda tiden vid Botaniska trädgården så det finns nog inte risk för problem.

Nya trafikarrangemang blir det inte i nuläget utan staden inväntar och ser hur det går.

- Trafikplaneringen ser över situationen då verksamheten har inletts på allvar i höst och efter det görs det förändringar vid behov, säger Mäki.

Byggnaderna blir kontor

De byggnader som Tammenterho naturum och guidecentral varit inhysta i har sålts av Åbo stad till Runsalavarvet Alfons Håkans.

Joakim Håkans ser stora möjligheter med Runsalavarvet.
Alfons Håkans direktör och sjökapten Joakim Håkans har planer på mer turismverksamhet i de byggnader som varvet har köpt av Åbo stad. Joakim Håkans ser stora möjligheter med Runsalavarvet. Bild: Yle/Carmela Johansson runsalavarvet

- Vi ska använda byggnaderna som kontor i första hand, säger Alfons Håkans direktör och sjökapten Joakim Håkans. Ekonomisidan ska flytta in i husen så att vi alla kan sitta samlade.

Men Håkans berättar att varvet har ansökt om bygglov för att utvidga verksamheten och rusta upp byggnaderna.

- Om bygglovet går igenom ska byggnaderna användas för turismbruk men mer än så kan jag inte säga i det här skedet, säger Håkans.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland