Hoppa till huvudinnehåll

Utbildning i byggnadsvård förenar Akan och Kuggom

Niklas Grönroos och Nina Wackström.
Projektledare Niklas Grönroos och kursplanerare Nina Wackström säger att en kurs i byggnadsvård sitter i tiden. Niklas Grönroos och Nina Wackström. Bild: Yle / Hanna Othman kuggom traditionscentrum,Borgå folkakademi

I Östnyland finns många gamla hus som kunde behöva lite kärlek. I höst startar en kurs i traditionsbyggande som pågår under sju veckoslut.

Borgå folkakademi och Traditionscentrum Kuggom inleder ett utbildningssamarbete i höst. Tillsammans ska de ordna en tvåspråkig utbildning i traditionsbyggande.

Byggnasvårdskoordinator Niklas Grönroos från traditionscentrum Kuggom säger att personer med ganska olika utgångspunkter kan ha nytta av utbildningen.

- Kursen är sammanställd med tanke på folk som har ett gammalt hus eller funderar på att skaffa ett gammalt hus. Den kan också passa dem som ansvarar om gamla föreningshus, personer som kanske inte planerar att själv renovera hela huset men vill ha kunskapen att diskutera med yrkesfolk som ska göra jobbet. Då kan man ha en egen åsikt på basen av vad man lär sig på kursen, säger Grönroos.

Axxell Kuggom
Kursdeltagarna kan välja att övernatta på Traditionscentrum Kuggom i Lovisa. Axxell Kuggom Bild: Yle/Sune Bergström kuggomskolan

Sju delområden

Den första delen av kursen ordnas på Borgå folkakademi i Borgå och då är temat byggnadshistoria. Men efter det kommer kursen att hållas på Traditionscentrum Kuggom i Lovisa. På centret finns den utrustning som behövs för föreläsningarna, och det kan också bli aktuellt med studiebesök i omgivningen.

- Vi hoppas vi kommer att ha några praktiska exempel på olika delområden. Om vi lyckas hitta en stenfot som är under renovering så skulle det ge en extra dimension som ger mera.

En husvägg som behöver målas om samt en byggställning.
Ytbehandling är ett av kursens moment. En husvägg som behöver målas om samt en byggställning. Bild: Yle / Hanna Othman väggar,byggställning,byggnadsvård

Kursen ordnas under tre veckoslut på hösten och fyra på våren. De olika delområdena som man går igenom är grunden, timmerstommen, tak, snickerier, eldstäder och ytbehandling.

- Jag tror det finns behov för den här sortens kurser, säger Grönroos. Det finns en stor mängd gamla fastigheter, och det talas ofta i media om att man renoverar sönder gamla byggnader. Har man å andra sidan grundkunskapen om principerna för en gammal byggnad så har man större möjlighet att diskutera med dem som anses vara de kunniga idag.

- Jag tror kursen sitter precis i tiden och i östra Nyland finns många gamla hus, håller Akans kursplanerare Nina Wackström med.

Fortsatt samarbete

Wackström tror att det också i framtiden kommer att bli mera samarbete mellan Akan och Traditionscentrum Kuggom. Akans rektor Henrik von Pfaler går så långt som att kalla Traditionscentrum Kuggom för skolans Lovisafilial.

- Jag hoppas på ett långvarigt och fruktbart samarbete, säger Niklas Grönroos.

Vägg med flagande målfärg.
Vägg med flagande målfärg. Bild: Yle / Hanna Othman väggar,flagande målfärg

Deltagarna i kursen lär sig underhålla timmerhus med tanke på hållbar utveckling. Man kan delta i alla sju kurser eller endast en del. Intresserade kan kontakta Nina Wackström på Borgå folkakademi eller Niklas Grönroos på Traditionscentret Kuggom.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland