Hoppa till huvudinnehåll

Årsservicen av Olkiluoto 1 fördröjs

Servicearbetet med Olkiluoto 1 till vänster i bild har fördröjts. Bild: TVO/Hannu Huovila olkiluoto 1 och 2

Årsservicen för Olkiluotos reaktor 1 har försenats med flera dagar. Arbetet som borde ha tagit 16 dagar skulle egentligen redan ha varit färdigt men nu har man tvingats reservera 3-4 dygn mer för det planerade stoppet.

- Det är inga stora problem som har uppstått och det är ingen dramatik, säger Mikko Kosonen vid Industrins kraft. Ibland uppstår det situationer under rutinuppdrag som leder till förseningar.

I samband med årsservicen ska reaktorns huvudsakliga cirkulationspump bytas ut och frekvenstransformatorn ska förnyas.

Den sysselsättande effekten av de inplanerade produktionsstoppen, då årsservicen genomförs, är stor. Servicen sysselsätter, förutom personalen vid Industrins Kraft, också nästan 1100 personer via underleverantörer.

 • Programledaren Sonja Kailassaari: Att ha två pappor är en rikedom

  Gästar Ira Hammermann i programmet En önskan.

  Programledaren Sonja Kailassaari har nästan 20 år bakom sig i mediebranschen och hon älskar fortfarande sitt jobb. Hennes genuina intresse för andra människor och äventyrslystna personlighet är till fördel i hennes arbete där hon ständigt träffar nya människor och får ta sig an nya utmaningar.

 • Tv-serier att se fram emot i höst

  Kulturredaktionen tipsar om intressanta tv-serier.

  Svenskt epokdrama och norskt spänningsdrama. Animerad och deprimerad häst och Drottning Elizabeth. Amerikanskt skilsmässodrama och australiensisk såpopera. De här tv-serierna lönar det sig att kolla in i höst.

 • Jan Guillou hittade sin försvunna pappa – i Finland

  Svenska succéförfattaren besöker Efter Nio.

  När den svenska succéförfattaren Jan Guillou är i Finland brukar han passa på att äta middag med sin 97 år gamla pappa Charles. Men så har det inte alltid varit. Pappan försvann ur familjens liv då Jan Guillou bara var en liten pojke. Det skulle ta årtionden innan slumpen förde dem samman igen i Helsingfors. Jan Guillou växte upp utan sin far.

 • Både näringslivet och facket eniga – företag borde satsa mer på artificiell intelligens och hundratusentals måste vidareutbildas: "Ju snabbare, desto bättre"

  Att stöda sig på AI kan bli livsviktigt i framtiden.

  Finlands näringsliv EK säger att finländska företag modigt måste börja experimentera med AI-teknik för att inte hamna på efterkälken. Tjänstemannacentralen STTK håller med. Samtidigt förutspår en framtidsforskare att AI kommer att vara livsviktig för oss alla i framtiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland