Hoppa till huvudinnehåll

Besviken Sällström: Vi trodde inte vi var bäst i världen

Linda Sällström i matchen mot Portugal
Linda Sällström var en av Finlands bästa spelare mot Portugal. Linda Sällström i matchen mot Portugal Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press sällström,fotboll,Linda Sällström

Allting fortfarande i egna händer, ingen katastrof – men ändå en stor besvikelse. Finlands fotbollsdamer lyckades inte säkra EM-platsen framför hemmapubliken, och minerna efteråt var bittra.

– Jag hade väntat mig väldigt mycket mera. Jag är väldigt besviken. Det här var varken resultat- eller spelmässigt det vi hoppades på.

Linda Sällström låter som Finland åkt på en brakförlust och ett jättebakslag i EM-kampen. Så var inte fallet, utan 0-0 hemma mot Portugal innebär att det fortfarande är fördel Finland i jakten på en plats till EM-turneringen 2017.

Men efter den strålande insatsen mot Irland i Valkeakoski på fredagen nådde man inte i närheten av samma nivå i Helsingfors på tisdagskvällen. Portugal, som på pappret är ett sämre lag än Irland, klarade av att neutralisera värdinnorna och skapade de facto fler chanser framåt.

– Att gå från en så bra match vi gjorde mot Irland till det här känns jättetråkigt, säger Sällström som gjort tre mål på sex matcher i det pågående kvalet.

Varför gick det så här?

– Jag kan inte sätta fingret på en enskild grej, men mot Irland gick allting rätt, och nu gick allting istället fel. Allt från passningarna till tajmingen, vi hittade inte varandra, hade inte flow överhuvudtaget, medan Portugal igen fann ett go och allt studsade deras väg.

Linda Sällström
Linda Sällström. Linda Sällström Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press sällström,fotboll,Linda Sällström

Iberiskt motstånd mardrömmen

Finland har tappat sina enda kvalpoäng mot gruppettan Spanien och nu grannlandet Portugal. Sällström erkänner att man har svårt med tekniskt skickliga iberiska kortpassningslag.

– Det känns ju så. Det var lite déjà vu-känsla från Spanienmatchen faktiskt. Vi har tydligen problem mot skickliga lag, medger hon.

– De orkade dessutom pressa oss så himla hårt i 90 minuter, vilket jag inte hade väntat mig. De här lagen brukar orka springa i typ en timme och sen slå ner på tempot och få krampkänningar. Men nu låg de nära och skavde och stressade hela tiden, och vi fick ingen tid med bollen.

Alla runtom landslaget har efter segern över Irland talat om hur bra Finland spelat i de senaste matcherna, tror du ni trodde för mycket om er själva?

– Nä, absolut inte, svarar Sällström. Vi har talat om det här väldigt mycket, att det inte räcker med att vi bara ställer oss på planen och att allt automatiskt ska gå som mot Irland. Det var inte frågan om att vi svävade iväg och trodde vi var bäst i världen.

– Vår utveckling de senaste månaderna har pekat spikrakt uppåt, men nu for det lite neråt igen. Ibland måste man ta ett steg bakåt för att ta två steg fram, filosoferar Vittsjöstrikern.

Fortfarande fördel Finland

Finland ligger tvåa i gruppen, sex poäng framför den enda utmanare Portugal. Andraplatsen räcker sannolikt till direkt EM-avancemang, men ger åtminstone playoffkval mot en annan grupptvåa.

För att Portugal ska passera Finland krävs seger i inbördes mötet på portugisisk mark i september, och därtill att Finland ska förlora sin avslutande match mot Spanien, och Portugal sin mot Irland.

– Vi har förstås fortfarande allt i egna händer och vi förlorade ju inte matchen, fastän det känns som en förlust just nu, säger Sällström som fick spela framför 4792 åskådare på Tölö fotbollsstadion.

– Vi har absolut inte förlorat vår chans att nå EM, men det hade ju varit så himla mycket trevligare med vinst framför den här hemmapubliken.

Finland avslutar EM-kvalet med bortamatcher mot Portugal den 16 september och Spanien den 20 september. Se ställningen i tabellen här.