Hoppa till huvudinnehåll

Blommornas natt skänker Vasa gravgård färg

Emma Aalto och Christina Lindgren håller på och planterar blommor på Vasa gravgård.
Emma Aalto och Christina Lindgren planterar blommor på Vasa gravgård. Emma Aalto och Christina Lindgren håller på och planterar blommor på Vasa gravgård. Bild: Yle/Elina Kaakinen lindgren

För varje år som går blir det ett alltmer krävande uppdrag för församlingarna att plantera blommor på gravgården. Antalet gravar som sköts av församlingarna växer nämligen. I Vasa jobbar ett femtiotal personer under en natt och en dag med att sätta gravarna i sommarskick.

Sedan klockan fyra på tisdag morgon har femtio säsongsarbetare arbetat flitigt med att plantera sommarblommor på de gravar som sköts av församlingarna i Vasa. Klockan åtta på kvällen ska jobbet vara klart.

- Visst är det här ett hårt jobb, särskilt att fördela blommorna rätt är krävande. Att plantera går lättare sen, säger säsongsarbetare Christina Lindgren.

Lindgren har varit med och planterat vid gravgården i 16 års tid. Lindgren jobbar i par med Emma Aalto, som även hon har flera års erfarenhet av uppdraget. Tillsammans kör de ut skottkärra efter skottkärra av färgglada blommor på gravgården.

Totalt planteras 17 000 sommarblommor under det knappa dygnet.

Blommor som ska planteras på Vasa gravgård
Några av alla de blommor som ska planteras. Blommor som ska planteras på Vasa gravgård Bild: Yle/Elina Kaakinen gravblommor

- Igår vattnade vi här. Planteringen lyckas bättre om marken inte är kruttorr, säger Christina Lindgren.

Lindgren är nöjd med väderprognosen för de kommande dagarna. De nyplanterade blommorna kommer att må bra av det utlovade regnet. Under torra och varma perioder måste blommorna vattnas uppemot tre gånger per vecka.

Bloddroppar och begonior

Med sin erfarenhet från tidigare år kommer Lindgren vid det här laget rätt väl ihåg hur många blommor varje grav ska ha. Dessutom vet hon vad som lönar sig att plantera var.

- Bloddroppe klarar sig dåligt där borta vid utkanten av gravgården, men på det här området växer de sig verkligt ståtliga.

Enligt chefen för begravningsväsendet vid Vasa kyrkliga samfällighet, Ralf Lillfors, måste blommorna som planteras vara tåliga och lättskötta.

- I huvudsak planterar vi därför rosbegonia, sommarbegonia och bloddroppe. I viss mån även silverblad. I år har vi allra mest av rosbegonia, över 9 000 stycken, säger Lillfors.

Blommor är utradade på gravarna på Vasa gravgård. Till näst ska de planteras.
Blommor är utradade på gravarna på Vasa gravgård. Till näst ska de planteras. Bild: Yle/Sofi Nordmyr grav

Fler gravar att ta hand om

För varje år som går ökar antalet gravar som församlingen tar hand om.

- Vid det här laget ansvarar Vasa kyrkliga samfällighet för 10 000 gravar. För några år sedan var de ett par tusen färre, berättar Lillfors.

Trenden gäller hela landet och väntas fortsätta, då allt fler bor på annan ort än de gravar de står som ägare till.

- Såväl traditionella gravar som gravar med urnor sköts i växande utsträckning av församlingarna, säger Harri Palo vid Kyrkostyrelsen.

Idag sköter landets kyrkliga församlingar om över 130 000 gravar. Arbetet sysselsätter en stor skara säsongsarbetare. I hela landet handlar det om över 4 000 personer.

Text och foto: Elina Kaakinen/Yle Pohjanmaa
Översättning till svenska av Moa Mattfolk

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten