Hoppa till huvudinnehåll

Boko Haram återerövrade Bosso i Niger

Boko Haram har utfört ett trettiotal attacker av olika slag, främst i Niger och grannlandet Nigeria. Over två miljoner människor har tvingats fly från sina hem, som dessa nigerianska flyktingar i delstaten Yolo
Boko Haram har utfört ett trettiotal attacker av olika slag, främst i Niger och grannlandet Nigeria. Over två miljoner människor har tvingats fly från sina hem, som dessa nigerianska flyktingar i delstaten Yolo Bild: EPA/STR Boko Haram,Nigeria

Terroristgruppen Boko Haram har återintagit staden Bosso i Niger som angreps redan i fredags.

Både stadens borgmästare och lokala militärkällor bekräftar att jihadisterna återerövrade Bosso i söndags efter att först ha drivits ut av armén.

Regeringen hävdar fortfarande att jihadisterna drevs ut och att armén har kontroll över läget, men det motsägs alltså av lokala armékällor som verkar ha flytt från staden.

30 nigeriska soldater dödades i fredags då ett par hundra jihadister angrep militärbasen i staden, som ligger i ett område där Kamerun, Niger, Tchad och Nigeria möts vid Thchadsjön.

Blodigaste attacken på länge

Attacken i fredags var den blodigaste sedan april ifjol då 74 människor dödades i en attack av Boko Haram, som har baser i grannlandet Nigeria.

Boko Haram har enligt FN utfört ett trettiotal attacker i regionen i år och de senaste attackerna har tvingat ännu fler människor att fly undan våldet.

Av stadens drygt 20 000 invånare verkar de flesta ha flytt till andra områden och Bosso verkar vara tömt på folk, enligt FN

Totalt har över två miljoner människor har flytt från sina hem och tusentals har dödats sedan Boko Haram inledde sin väpnade kamp för sju år sedan.

Hämnd utlovas

Myndigheter i Niger har lovat att hämnas de soldater som dödades bland annat för att attacken väckte stor bestörtning i landet.

- Det är förfärligt, hela landet gråter. Vi måste fortsätta kampen och denna förolämpning måste suddas ut, sade försvarsministern Hasoumi Massoudou då han besökte Bosso i söndags.

Han besökte staden tillsammans med representanter för den afrikanska styrka som har bildats för att kämpa mot jihadister i området.

Niger, Tchad, Nigeria och Kamerun har bildat en gemensam militärstyrka som består av 9 000 soldater.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes