Hoppa till huvudinnehåll

Civila som flytt Falluja: Kulorna ven över våra huvuden

En irakisk familj tar sig över floden Eufrat efter att ha lyckats fly till staden Amiriyat Al Falluja, sydost om Falluja.
En irakisk familj tar sig över floden Eufrat efter att ha lyckats fly till staden Amiriyat Al Falluja, sydost om Falluja. Bild: EPA/NAWRAS AAMER irak,al-Falluja,Irak,flyktingar

FN slår larm om övergrepp mot civila i samband med offensiven mot den IS-kontrollerade staden Falluja i Irak. Både IS och shiamilis anklagas för övergreppen.

Den irakiska militären försöker tillsammans med shiamilis och med hjälp av USA-koalitionens flyg återta Falluja från Islamiska staten.

Offensiven har nu pågått i över tre veckor och runt 50 000 civila tros fortfarande vara fångna i staden. IS har anklagats för att använda civila som mänskliga sköldar och kallblodigt skjuta dem som har försökt fly.

– IS sköt mot oss när vi lämnade staden. Vi hörde kulor vina över våra huvuden medan vi krälade genom landskapet, sade en 60-årig kvinna till nyhetsbyrån AFP.

Shiamiliser anklagas för tortyr

Nu anklagas också shiamilis för att ha torterat människor som lyckats fly, för att ta reda på om de är eller har varit anhängare till IS. Människor har vittnat om att de blivit misshandlade, förvägrats mat och vatten och sett milismän mörda civila. Shiamilisen anklagas för att olagligt ha gripit över 600 personer som flytt från Falluja.

– Många av dem hade blivit torterade och fem personer dog av tortyren, sade Anbar-provinsens fullmäktigemedlem Yahya al-Muhamadi, som hjälpt flyktingarna.

Shiamilisen förnekar anklagelserna.

– Vi har inte rätt att gripa någon, vi bara hjälper till att flytta flyktingar, sade Hayder Mayahili som representerar shiamilisens presstjänst.

FN är oroat efter att ha tagit del av extremt oroväckande och trovärdiga rapporter från personer som har lyckats fly från Falluja.

- Ögonvittnen har beskrivit hur väpnade grupper som stöder irakiska säkerhetsstyrkor fångar flyende människor och skiljer män och tonåriga pojkar från kvinnor och barn. De håller kvar männen för 'säkerhetskontroller', som i vissa fall urartar i fysiskt våld och andra typer av misshandel för att tvinga fram bekännelser, sade FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Zeid Ra'ad al-Hussein i ett uttalande.

Oro för shiahämnd

Hundratals civila shiamuslimer har dödats i IS bombdåd i Irak den senaste tiden. Oron är nu stor för att shiamilisen ska hämnas mot Fallujas civilbefolkning, som till största delen utgörs av sunnimuslimer.

Den irakiska regeringen har därför sagt att shiamilisen inte får delta i strider i de mer centrala delarna av Falluja. Falluja var den första stora staden i Irak som IS tog kontroll över.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes