Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Ett evenemang likt ingenting annat

Tarja Krum, grenchef på FSO.
Tarja Krum. Tarja Krum, grenchef på FSO. Bild: FSI orientering,Finlands Svenska Orienteringsförbund,tarja krum

Äntligen börjar det vara dags för årets viktigaste och mest omtalade stafett inom orienteringen, nämligen Jukola- och Venlakavlen.

I år ordnas det i Villmanstrand, hjärtat av Sydkarelen. Terrängen kommer att bestå av mångsidiga terrängtyper, allt från varierande/höga höjdskillnader till snabblöpta ekonomiskogar.

Orsaken till varför Jukolakavlen är så omtalad, beror på att det är världens största orienteringsstafett som dessutom alltid ordnas i Finland. Till Jukolakavlen kommer allt från världselitens representanter till gamla goda skolvänner som bestämt sig för att ta emot utmaningen. Det är just det som är det fina i Jukola- och Venlakavlen, att både elitorienterare och motionärer kan springa samma banor.

Detta skapar också en stämning som ingen annan. Själva tävlingsområdet är alltid lika häpnadsväckande. Stora butiker mitt i skogen; -när har du senast shoppat tävlingstossor på en skogsstig? Massor med restauranger, stora arealer av tält och en skogskyrka. Och då du med iver väntar i kvällsskymningen att Jukolastarten skall gå, ser du en löpande matta som består av 1500 förstaetappslöpare, springa in till skogen.

I skogen är du inte ensam

Och spänningen håller hela natten, då det intensivt följs med GPS-rörelser och filmas hur orienterarna klarar sig. Som tävlare utsätts du för en stor utmaning. Du är absolut inte ensam i skogen. Vid kontrollpunkterna händer det lätt att man är 30 personer på en kontrollpunkt och köar ”snällt” för att kunna stämpla.

Men detta är inte konstigt, med tanke på att i Jukola- och Venlakavlen deltar sammanlagt 16 000 deltagare (och minst lika mycket publik) årligen. Ibland undrar du kanske om du ser fel, då Darth Vader eller någon annan fantasifigur mitt i allt springer förbi dig. Det beror på att man kan vara med och tävla med en gnutta humor.

Emellanåt kan du även höra rop som: ”Är det 64:ans kontroll?!”. Jo, det är förbjudet att avslöja kontrollkoder, men under Jukola och Venla går det inte undgå att man samarbetar med sina motståndare.

Hur ska det gå för FSO-föreningarna?

Även i år kommer det att vara spännande att se, vad Jukola- och Venlakavlen har att erbjuda. För FSO:s del lär det bli spännande att se hur våra orienterare lyckas, efter en suverän vårsäsong. IF Femmans och OK77:s  herrlag har bra möjligheter att placera sig bland 100 bästa i Jukola, varav OK Trian kan komma bland 15 bästa. I Venla tävlar Pargas IF starkt med OK Trian om bästa FSO-placering.

Härmed vill jag önska er alla orienterare lycka till och publiken att njuta av det spännande evenemanget. Och tack och lov, har arrangörerna lovat en domare till mållinjen!

Tarja Krum
grenchef på FSO

Läs också

Nyligen publicerat - Sport