Hoppa till huvudinnehåll

Het debatt om familjeåterförening

Skärrade flyktingbarn tar i land på Lesbos
Skärrade flyktingbarn tar i land på Lesbos Bild: Yle/Jessica Stolzmann lesbos

Fallet med en irakisk familj som hotades splittras väcker diskussion om regeringens planer att skärpa kraven för familjeåterförening. I oppositionen anser De gröna att utvecklingen går i fel riktning och att den nya lagen strider emot internationella rättigheter. Regeringspartiet Centern betonar å sin sida att grundlagsutskottet godkänner åtstramningarna.

Det som orsakar debatten är det uppmärksammade fall där en irakisk mamma och hennes treåriga dotter hotas avvisas till Irak, medan hennes man och deras bebis skulle få stanna. En orsak till avvisningsbeslutet är att mannens månadsinkomster inte uppgår till 2 600 euro, som är kravet.

I det nya lagförslaget krävs det inkomster på 2 000 euro i månaden också av minderåriga för att de ska kunna få familjemedlemmar till Finland. På den här punkten har Migrationsverket rätt att avgöra från fall till fall.

Grunderna för avvisningsbeslutet utreds nu av Migrationsverket och Högsta förvaltningsdomstolen har lagt utvisningsbeslutet på is.

Centern och Saml tar lagen i försvar

Centerns riksdagsledamot Matti Vanhanen tar inte ställning till myndigheternas agerande, men säger att fallet baserar sig på gällande lagstiftning.

- Själv önskar jag att det alltid finns en möjlighet att överväga från fall till fall, säger Vanhanen i en debatt i Yles Morgon-tv.

Enligt Vanhanen är det Migrationsverket som har fastställt inkomstgränsen till 2 600 euro som en vägledande riktlinje 2013. Han betonar att grundlagsutskottet inte har sett några problem i den kommande lagstiftningen.

Också Ben Zyskowicz (Saml.) försvarar de kommande lagen och beslutet att kräva inkomster också av ensamkommande barn. Han uttalar sig i radioprgrammet Ykkösaamu.

- Det handlar om att det inte ska finnas incitament för att skicka ensamma barn från Afrika till Finland som ett slags ankare, säger Zyskowicz.

Också han betonar att grundlagsutskottet i förra veckan konstaterat att lagförslaget inte strider mot konventioner.

"Strider mot rättigheter"

De gröna är av annan åsikt. Inkomstkrav för minderåriga är orimligt och åtstramningarna i lagen gör den omänsklig, anser partiet.

- Den irakiska familjens fall kommer att bli regel för alla familjer, inte undantag, och vi ser att det för utvecklingen mot ett omänskligt håll som strider mot mänskliga rättigheter, sade Outi Alanko-Kahiluoto i morgonens tv-debatt.

Inkomstgränserna är fört strikta, säger Alanko-Kahiluoto, och det är orimligt att kräva det av barn. Enligt henne är kriterierna för familjeåterförening redan nu är för strikta.

Även största oppositionspartiet SDP har reagerat. Riksdagsledamot Nazima Razmyar gör ett skriftligt spörsmål till regeringen som gäller barnens rättigheter vid familjeåterförening.

Kritiska röster har hörts också inom Centern. Partiets viceordförande Annika Saarikko kräver förmildringar i inkomstkravet för barn. Det sade hon till Helsingin Sanomat i måndags.

Helt enligt EU-direktiv, säger Terho

Inte heller sannfinländaren Sampo Terho tar ställning till myndigheternas agerande, men undrar varför den irakiska familjen har byggt upp sitt liv i Finland, trots att det är oklart om bägge föräldrarna får stanna.

Han betonar att åtstramningar, som inkomstkravet, gör att alla familjer som söker återförening är i samma sits.

Terho försvarar regeringens lagförslag och säger att det följer gällande EU-direktiv.

- Inga kampanjer på sociala medier kommer att påverka myndigheternas agerande, säger Terho.

Artikeln har uppdaterats med kommentarer från SDP.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes