Hoppa till huvudinnehåll

Inget VM-kval för damhandbollslandslaget – "EM-kvalet visade att det är en lång väg till toppen"

Finland-Slovakien 9.3.2016
Finland ställdes mot hårt motstånd i EM-kvalet. Finland-Slovakien 9.3.2016 Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,yle sporten,Finlands damlandslag i handboll

Handbollsförbundets styrelse har fattat beslutet att Finlands damlandslag inte deltar i höstens VM-kval. Det nyss avslutade EM-kvalet slutade i sex klara förluster.

– Även om det inte blir något VM-kval nu, så är det viktigt att ständigt och systematiskt utveckla landslagets möjligheter att lyckas. I framtiden vill vi ha ett tillräckligt slagkraftigt lag för internationella matcher. EM-kvalet visade att det är en lång väg till toppen. Vi har mycket jobb att göra, säger verksamhetsledaren Päivi Mitrunen i ett pressmeddelande.

Nu ska alla resurser koncentreras till att träna och förbereda landslaget för EM-kvalet 2017. Det kommer att ordnas läger vid Kisakallios idrottsinstitut nästa säsong och förhoppningsvis kan några lägerdagar utomlands också bli aktuella. Ett alternativ är att spela internationella turneringar mot de lag som inte deltar i VM-kvalet.

Landslagsspelarna har förståelse för förbundets beslut att skippa VM-kvalet. Finland förlorade alla sina matcher mot Polen, Slovakien och Ungern i EM-kvalet.

– Matcher mot så här tuffa lag ger oss ingenting. Vi behöver lägerdagar och motståndare som vi kan spela jämna matcher mot, säger landslagsmålvakten Sonja Koskinen.

Finlands matcher i EM-kvalet:

Polen - Finland 29-12
Finland - Ungern 25-38
Finland - Slovakien 15-29
Slovakien - Finland 25-8
Finland - Polen 11-33
Ungern - Finland 44-13

Läs också

Nyligen publicerat - Sport