Hoppa till huvudinnehåll

"Inhumant att splittra familjer"

Irakisk baby i FInland vars mamma hotas av utvisning.
Pappan och babyn får bli kvar, medan mamman och den äldre dottern hotas av utvisning. Irakisk baby i FInland vars mamma hotas av utvisning. Bild: Yle / Jouni Immonen flyktingar,Irak,utvisning,familjeåterförening

Ett barn mår bäst när det får vara med sin mamma och pappa. Att splittra en familj är inhumant, säger familjeterapeuten Pia Rosengård-Andersson.

Nyheten om den irakiska familjen som hotas av splittring har väckt stor uppmärksamhet i Finland, och diskussionerna om lag, etik och moral går heta. Oberoende av vad lagen säger så skulle en utvisning innebära att två barn förlorar sin ena förälder och en familj mister chansen att leva ihop.

- Ibland finns bara en förälder av naturliga orsaker, men om barnet har vant sig vid att ha sina båda föräldrar närvarande så är det grymt att rycka isär familjen på det här sättet, säger Pia Rosengård-Andersson, familjeterapeut och ansvarig för familjearbetet vid Folkhälsans förbund.

Pia Rosengård-Andersson med husfasad och natur i bakgrunden.
Pia Rosengård-Andersson Pia Rosengård-Andersson med husfasad och natur i bakgrunden. Bild: Yle/Julie Ebbe familjeterapeuter

Barnets mående speglar förälderns

Små barn är väldigt beroende av hur föräldrarna mår, säger Rosengård-Andersson.

- Och det är här vi vuxna ibland tänker fel, att det hänger på oss hur barnet knyter an. Men barn är programmerade att knyta an till oss. Jag tänker att barnet mår som föräldrarna mår, och i det här fallet kan jag tänka mig att föräldrarna inte mår särskilt bra.

- Jag undrar, vad har barnen för rätt? Vilken rätt har de att få det som vi ser som självklarheter för våra egna barn i ett civiliserat samhälle, frågar hon sig.

Rosengård-Andersson syftar på parets spädbarn, som är tre månader gammalt och inte ännu har ett beslut om uppehållstillstånd. I Finland rekommenderas helamning i sex månader.

Hoppas på öppen diskussion

Ett barn som separeras från en förälder behöver lugna, trygga vuxna att ty sig till. I första hand borde det så klart vara barnets föräldrar, i andra hand näromgivningen, säger Rosengård-Andersson. Inget barn ska behöva belastas i dylika situationer, sett till lagar vi har som finns till för att skydda barn. Till exempel FN:s barnkonvention.

- Det goda som jag hoppas att ska komma ur den här olyckliga situationen är en öppen diskussion om barnets rätt, oberoende av nationalitet eller status, säger Rosengård-Andersson.

Utvisningen av familjens mamma och parets treåriga dotter har frysts i väntan på att Högsta förvaltningsdomstolen behandlar utvisningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle