Hoppa till huvudinnehåll

Kvalspänning på tv ikväll: Finland vill säkra EM-platsen

Anna Westerlund, Finland-Frankrike, 2015.
Anna Westerlund vet att Finland inte kan förvänta sig några gratispoäng av Portugal. Anna Westerlund, Finland-Frankrike, 2015. Bild: All Over Press Anna Westerlund,Finlands damlandslag i fotboll

Med en seger över Portugal kan Finlands fotbollsdamer sannolikt börja förbereda sig inför EM-turneringen i Holland nästa sommar.

Efter 4–1-segern över Irland i Valkeakoski på fredagen har Finland ena foten i EM-flyget. På tisdag kväll har man chans att kliva ombord och spänna fast säkerhetsbältet för en flygtur till Holland i juli 2017.

– Vi är väl nog tillåtna att tänka på EM redan, det är ingen som sätter munkavle på oss, och självklart finns det där nånstans i bakhuvudet, medger Anna Westerlund i Yle Sportens intervju inför tisdagens Portugaldust.

– Samtidigt tror jag inte spelarna tänker på hur vi blir tvåa och hur många poäng vi ska ha och hur många mål vi ska göra. Det tror jag tränarna har bättre koll på.

Och journalisterna, kunde tilläggas. Vi utreder.

Anna Westerlund, Lilleström, 2015.
Lilleströms backklippa Anna Westerlund vill inte ta ut något i förväg. Anna Westerlund, Lilleström, 2015. Bild: All Over Press Anna Westerlund,Lillestrøm SK

Spanien lär vinna gruppen och ta en direktplats till EM. Av de sammanlagt åtta grupptvåorna avancerar de sex bästa direkt, medan de två övriga kvalar om ytterligare en EM-biljett. Och i dagsläget talar mycket för att en andraplats räcker för Finland.

Efter måndagens omgång har Finland det fjärde högsta poängsnittet av grupptvåorna, och de fyra främsta har dessutom en lucka neråt. En hel del ska med andra ord hända för att Finland ska trilla ner i bottenduon.

Ingen får börja sväva

Men då är naturligtvis inte andraplatsen ännu säkrad. Med seger över Portugal drar Finland upp ett ointagligt försprång, men med oavgjort och framför allt förlust är allting öppet.

– Såklart går man omkring och räknar lite poäng och tittar på tabellen, men det viktigaste är ju hur vi själva presterar, säger Annika Kukkonen, som inte tror det finns en risk att finländskorna svävar efter toppinsatsen mot Irland.

– Nä, alla vände snabbt blickarna mot Portugalmatchen. Men segern över Irland var väldigt skön. Roligt att äntligen prestera bra och vinna stort, det händer inte så ofta.

Annika Kukkonen och Melania Gabbiadini, Finland-Italien, EM 2013.
Mittfältsskolade Annika Kukkonen (t.h.) har spelat vänsterback i de senaste landskamperna Annika Kukkonen och Melania Gabbiadini, Finland-Italien, EM 2013. Bild: All Over Press Annika Kukkonen,Finlands damlandslag i fotboll

Vem ska se till att ni inte börjar sväva?

– Alla, svarar Anna Westerlund. Allt från lagkaptenen till den yngsta spelaren, från tränarna till fysiona – det är upp till alla att se till att det inte händer.

– Och det är något vi öppet lyft upp på bordet, det är inget vi döljer. Vi vet att vi inte bara kan gå ut på banan och tro att vi vinner, utan vi måste klara av att få till exakt samma prestation som mot Irland och kanske ännu bättre för att slå Portugal.

”Jätteviktigt med seger”

Finland gjorde en usel träningsturnering på Cypern i mars, men fick rejäl islossning när EM-kvalet fortsatte med en bortamatch mot gruppens slagpåse Montenegro i april.

Gästerna vann med 7-1 och hämtade med sig en ordentlig dos självförtroende tillbaka till Finland. Därtill fungerade de offensiva justeringarna som Andrée Jeglertz och den övriga tränarstaben gjorde.

– Jag tror det var bra för oss att det gick som det gick på Cypern. Vi var tvungna att tänka om, vilket ibland behövs. Vi spelade noggrannare och var kanske inte lika naiva. Det var det centrala. Gör om, gör rätt, konstaterar Kukkonen.

Tinja-Riikka Korpela, Anna Westerlund och Tuija Hyyrynen, Finland-Sverige, EM 2013.
Såväl Tinja-Riikka Korpela, Anna Westerlund som Tuija Hyyrynen siktar på sin tredje EM-turnering. Tinja-Riikka Korpela, Anna Westerlund och Tuija Hyyrynen, Finland-Sverige, EM 2013. Bild: EPA / All Over Press Anna Westerlund,Tuija Hyyrynen,Finlands damlandslag i fotboll

Anna Westerlund beskriver skillnaden i stämningen efter resorna till Cypern och Montenegro ”som dag och natt”. Stämningen inom laget var inte dålig heller på Cypern, men de senaste månaderna har inneburit ett tydligt lyft.

– Det var jätteviktigt för oss att bryta måltorkan och få vinna, alla spelar ju för att vinna matcher, och var och en förstår säkert att man är lite gladare när man vinner och lite bittrare när man förlorar.

– Självförtroendet är nu högre och humöret på topp både bland spelarna och tränarna såväl på planen som utanför. Självklart syns det, säger den Pargasbördiga mittbacken.

Skicklig motståndare med en stjärna

Såväl Anna Westerlund som Annika Kukkonen hör redan till landslagets rutinerade garde och båda befann sig inne på planen då Finland senast mötte Portugal i kvalet inför VM 2011.

Finland vann bägge inbördes matcherna då, men portugisisk damfotboll har gått framåt sedan dess. I världsrankingen ligger Portugal trots det 14 pinnhål nedanför Finland på en 41:a plats, då till exempels Irlands placering är 33:e.

Claudia Neto, Portugal-Österrike, mars 2014.
Allsvenska Linköpings mittfältare Cláudia Neto är Portugals främsta vapen. Claudia Neto, Portugal-Österrike, mars 2014. Bild: All Over Press neto,Portugals damlandslag i fotboll

– Portugal har fler individuellt skickliga spelare än Irland, de spelar mycket smått och kortpassningsspel. Det blir säkert fler 1-mot-1-situationer, de är mer själviska och vill avgöra själv, tror Kukkonen.

– De har sin bästa spelare Cláudia Neto från Linköping på mittfältet, hon är väldigt duktig, tipsar Djurgårdenspelaren. Men jag tror på oss och hoppas vi vinner med 2-0. Jag vill verkligen inte släppa in ett mål.

Finland – Portugal i Helsingfors på tisdag klockan 18.05. Matchen sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med start klockan 18.00 med svenskspråkigt referat av Janne Isaksson.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport