Hoppa till huvudinnehåll

"Lag tar inte bort moraliskt ansvar"

filosof hannes nykänen mot en blå vägg
Hannes Nykänen filosof hannes nykänen mot en blå vägg Bild: Yle/Julie Ebbe hannes nykänen

Lagen frigör oss inte från att ta moraliskt ansvar för andra, konstaterar filosof Hannes Nykänen. Fallet med en irakisk familj som hotas av splittring har väckt diskussion om moralen i att fatta beslut enbart på lagens grund.

Man måste fatta beslut enligt lagen, inte känslor, kontrade migrationsverket med när kritiska röster höjdes mot beslutet att avvisa en irakisk kvinna och hennes barn och därmed splittra en familj. Pappan har uppehållstillstånd och parets spädbarn får också tills vidare stanna.

Men när det gäller lagar handlar det alltid om att göra tolkningar. Om lagtexten var glasklar skulle inga domstolar behövas, konstaterar Hannes Nykänen, docent i filosofi vid Åbo Akademi.

- Det finns inget som frigör tjänstemän från moraliskt ansvar, det är inte en moral i sig att följa lagens varje bokstav, säger han.

Nykänen ger migrationsverket rätt i att man inte kan blanda in känslor i beslutsfattande. En domare måste till exempel döma en person som är klart skyldig till dråp enligt lagen, trots att personen i fråga kanske haft det svårt och domaren känner sympati.

- Men lagen är ingen fribiljett från moraliskt ansvar. Den tjänsteman som gjort tolkningen att mamman ska utvisas är ansvarig för de här människornas öde, säger Nykänen.

Lag går att ändra

Lagtexter är i princip försök att formulera allmän praxis i samhället. De ger oss formella verktyg att hänvisa till för att veta vad som är rätt och vad som är fel, säger Nykänen.

- Det återspeglar vad vi tycker att är viktigt. Förstås finns det mera formella och viktiga bestämmelser, men på något sätt återspeglar lagboken vad som för oss är moraliskt angeläget. Det betyder däremot inte att lagarna har en moralisk motivering, den kan aldrig vara att splittra en familj så här.

Varför kan den inte det?

- För att ingen står bakom det! Alla skyller ifrån sig, och ingen står för lagen. Jag vet inte om det är formuleringen eller tolkningen som bör ändras, eller vilka som vill ha den här praxisen. Någon måste ta ansvar och säga: vi vill inte ha en lag som splittrar familjer. De kan inte säga att lag är lag och det går inte att ändra på. De som är ansvariga är ju de som kan åstadkomma förändring, säger Nykänen.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle