Hoppa till huvudinnehåll

Marita Lindquist död

Författaren Marita Lindquist.
Författaren Marita Lindquist. marita lindquist

Författaren Marita Lindquist är död. Under sin mer än 60 år långa bana författade hon ett 40-tal barn- och ungdomsböcker, hundratals sångtexter och dagsverser, och verkade som redaktör och producent.

Lindquist somnade in på tisdag morgon på ett servicehem i Helsingfors. Hon blev 97 år gammal, född i Helsingfors den 10 november 1918.

Marita Lindquist (före giftermålet Marita Gustafson) blev student 1937 och debuterade samma år med flickboken Bara en backfisch. Det var ändå först på 1960-talet som hon fick ett verkligt genombrott, och även nådde ut till den rikssvenska publiken.

Lindquist skrev i en vardagsnära stil som de unga läsarna förmådde ta till sig, och väjde inte för känsliga ämnen.

Sviten om Malena (1964-75, med illustrationer av Kerstin Thorvall) uppmärksammades för sin finstämda behandling av döden, medan Kotten-serien (1972-78, illustrerad av Ilon Wikland) tog upp teman som dyslexi och butiksstöld. Även böckerna om Toffe och Andrea (1976-79, inspirerade av Lindquists egna barnbarn) och om Robban (1980-82) blev stora framgångar.

Under 80- och 90-talen slog Lindquist in på en mer fantasifull linje, och författade ett antal böcker med spökhistorier och lyriska sagor.

Totalt skrev Lindquist över 40 böcker, och flera av dem finns översatta till andra språk. För sina verk blev Lindquist belönad med bland annat Statens litteraturpris 1973 och 1975, Bonniers barnboksstipendium 1975, Topeliuspriset 1982 och Statens barnkulturpris 1989.

Marita Lindquist skrev också otaliga sångtexter (med både barn och vuxna som målgrupp) samt dagboksverser för Hufvudstadsbladet. Från 1953 till 1977 var hon redaktör för Hufvudstadsbladets barnspalt, och under 30 år medverkade hon som producent av barnprogram vid Rundradion.

Marita Lindquist var mor till sångerskan Anki Lindquist (1945-2007).