Hoppa till huvudinnehåll

Mellanåret hjälpte Philip ut ur ekorrhjulet

Philip Ottelin
Philip Ottelin Bild: Claudia Rybin/Yle x3m

Idrottsintresserade Philip Ottelin valde att utbilda sig till skidlärare under sitt mellanår. När han några år senare inte kände sig lycklig med sitt kontorsarbete blev skidlärarutbildningen hans räddning.

I X3M:s serie Mitt mellanår utforskar vi olika mellanårsalternativ för den som inte är sugen på att studera eller jobba i höst. Philip Ottelin utbildade sig till skidlärare i Åre under sitt sabbatsår.

- Jag har hela mitt liv varit intresserad av idrott, hälsa och välmående. Tillsammans med min familj har vi också rest till många olika skiddestinationer. Det var min pappa som hittade en skidlärarutbildning i Åre och jag fastnade för det helt enkelt.

För att komma in på programmet var Philip tvungen att delta i ett test som bestod av en timme tillsammans med en skidlärare.

- Då kollade de upp grunderna och så, men det krävs absolut ingen elitnivå, säger han.

Betalade själv

Utbildningen i Åre bekostas av de studerande själva. Sammanlagt betalade Philip knappt 2000 euro för den nio månader långa utbildningen. Han säger att utbildningen till en början måste ses som en utgift och inte en investering.

- Vi praktiserade också under studietiden, men då fick vi nog en ganska praktikantaktig lön och det blev inte så mycket pengar kvar i handen. När man jobbar som utbildad skidlärare kan man nog leva på pengarna.

Philip säger att jobbet som skidlärare börjar tidigt på morgonen. Oftast arbetar lärarna en och en halv timme i ett kör, håller paus och fortsätter.

- Man ska ha ganska bra baskondition för att orka. Gå mycket på gymmet och yoga eller gör någonting annat du tycker om, så du får musklerna att orkar, säger han.

Återvände till Åre

Efter sitt mellanåre åkte Philip tillbaka till Finland och började jobba. I takt med att företaget han arbetade för genomgick flera samarbetsförhandlingar förändrades hans arbetsuppgifter. Philip insåg att han inte trivdes och ville komma bort från sina nio till fem-rutiner.

Efter att ha fört långa diskussioner med sin sambo bestämde sig paret till slut för att flytta till Åre så att Philip skulle kunna jobba som skidlärare igen. Eftersom säsongen har tagit slut är han för tillfället tillbaka i Finland men säger att han inte ångrar att han åkte.

- Varje dag när jag gick till jobbet kändes som den lyckligaste dagen i mitt liv, jag fick vara ute och göra något jag tyckte om.

Nyligen publicerat - X3M