Hoppa till huvudinnehåll

Nato inleder storövning i Polen – Ryssland kritiskt

Georgiska soldater vid en öppningsceremoni av en gemensam övning med Nato i augusti 2015.
Både Finland och Sverige deltar i övningen. Georgiska soldater vid en öppningsceremoni av en gemensam övning med Nato i augusti 2015. Bild: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE baltiska länderna

Den internationella krigsövningen Anaconda 16 pågår i mer än en vecka. Hela 31 000 soldater från 24 Nato-länder deltar övningen, som är Natos största någonsin tillsammans med partnernationer. Ryssland har ställt sig starkt kritiskt till arrangemanget.

Bland annat 14 000 soldater från USA, 12 000 från Polen och 1 000 från Storbritannien deltar i övningen, som inleds på tisdag. Också Finland och Sverige deltar.

– Meningen är att testa Natos förmåga att skydda sin östra flank, säger Polens försvarsminister Antoni Macierewicz enligt AFP.

Ska samtala med Ryssland

Övningen ordnas en månad före Nato-mötet i Polen. Då siktar Nato på att öka på trupproteringen i östra Europa. Övningen och planerna är resultat av Rysslands annektering av Krim år 2014.

Nato är mån om att vårda relationen med Ryssland, som motsätter sig att Nato expanderar till forna Sovjetstater. Nato planerar att öppna en formell dialog med Ryssland innan mötet i Polen i juli.

– Kalla kriget är historia och vi vill att det ska förbli så, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Nato inledde också en stor övning på Östersjön på måndag.