Hoppa till huvudinnehåll

Nu krävs ett mirakel för Sharks – Penguins har tagit ett järngrepp om bucklan

Evgeni Malkiin tar sig förbi en Sharks-spelare i finalserien i NHL.
Evgeni Malkin på hugget i fjärde finalmatchen. Evgeni Malkiin tar sig förbi en Sharks-spelare i finalserien i NHL. Bild: Jeanine Leech/Icon Sportswire Jevgenij Malkin,NHL,ishockey,Stanley Cup,Pittsburgh Penguins,San Jose Sharks

Nu är goda råd dyra för San Jose Sharks. Efter måndagens fjärde finalmatch ligger laget under med 3-1 i matcher mot Pittsburgh Penguins.

En viktig seger i förra matchen hade väckt hoppet om en Stanley Cup-buckla i Sharks, men framför hemmapubliken i San Jose kunde laget inte rå på ett piggt Penguins.

Redan efter sju minuter tog bortalaget ledningen, då Ian Cole pangade in sitt första slutspelsmål i karriären. Fem minuter senare var Penguins nära att öka på ledningen, men Martin Jones i Sharks-målet hann i vägen för Brian Dumoulins skott.

I andra perioden lyckades bortalaget igen överlista Jones. Evgeni Malkin styrde in Phil Kessels läckra passning i mål i powerplay. Målet var lagets första powerplay-mål i finalserien.

Hoppet tändes i tredje

I tredje perioden började Sharks vara desperata och i tiden 48.13 lyckades hemmalaget reducera matchen genom Melker Karlsson. Men närmare än så kom laget aldrig.

Penguins gav inte hemmalaget några chanser till kvittering och punkterade matchen två minuter från slutet. Olli Määttä noterades för en assist till Eric Fehrs 3-1-mål.

Pittsburgh leder nu finalserien med 3-1 i matcher och kan knipa klubbens fjärde Stanley Cup-titel på torsdag på hemmais.

För San Jose och Joonas Donskoi krävs däremot ett mindre mirakel för att laget ska fira ett mästerskap i slutet av säsongen. Endast en gång i NHL har ett lag lyckats lyfta sig från ett 0-3- eller 1-3-underläge till Stanley Cup-mästare. Det hände 1942, då Toronto Maple Leafs kröntes till mästare.

San Jose Sharks - Pittsburgh Penguins 1-3 (0-1, 0-1, 1-1)

SJS: Donskoi 0+0, istid 18.48
PIT: Määttä 0+1, istid 19.34