Hoppa till huvudinnehåll

Österbottens förbund vill ha eget räddningsområde

Räddningsverket använder sig av handhållna mätare när de mäter halten kolmonoxid och andra gaser.
Arkivbild. Räddningsverket använder sig av handhållna mätare när de mäter halten kolmonoxid och andra gaser. Bild: Yle/Joni Kyheröinen gasmätare

Räddningsväsendet och akutsjukvården borde följa landskapsindelningen, åtminstone i Österbotten. Det kräver Österbottens förbund, Vasa sjukvårdsdistrikt och Österbottens räddningsverk i ett ställningstagande.

Landskapet Österbotten är lagom stort för att kunna erbjuda räddnings- och vårdtjänster effektivt, ändamålsenligt och ekonomiskt, menar de undertecknade.

Regeringen planerar en omorganisering så att räddningsverksamheten koncentrerat till fem storområden istället för de nuvarande 22 områdena. Planerna på att minska antalet områden för räddningstjänsterna till fem skulle göra det svårare att utveckla de lokala tjänsterna, säger de österbottniska aktörerna.

Skickat till ministrar

Ställningstagandet har skickat till de ansvariga ministrarna. De är inrikesminister Petteri Orpo (Saml), familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C) och kommun- och reformminister Anu Vehviläinen (C).

De undertecknade påpekar att svenskans ställning är viktig i reformen. I landskapet Österbotten är andelen svenskspråkiga 49,8 % och finskspråkiga 44,6 %. Därför måste man också i framtiden trygga tillgången på tjänster på både svenska och finska.

Att räddningstjänsterna och akutvården ordnas enligt landskap skulle ge flera fördelar, enligt ställningstagandet. Till exempel skulle aktörerna i landskapet skapa effektiva nätverk.

Skrivelsen har undertecknats av Olav Jern från Österbottens förbund, Göran Honga från Vasa sjukvårdsdistrikt och Tero Mäki från Österbottens räddningsverk.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten