Hoppa till huvudinnehåll

Så skyddar du trädgården mot stormvindar och nattfrost

Gul blomma i regn.
Oväder kan ställa till med problem för trädgården. Gul blomma i regn. Bild: Alamy / All Over Press blomma,Regnigt väder

Då kraftiga vindar och riklig nederbörd drar sig över landet kan de nyplanterade trädgårdsväxterna vara illa ute. Trädgårdsexperten Sven Engblom tipsar hur du ska trotsa vädergudarna för att hålla blommorna i liv.

Enligt Engblom är det de kalla nattemperaturerna som kan ställa till det mest för trädgårdsfloran. Men det är också lätt att förbereda sig.

- Det kalla vädret är lätt att förbereda sig för. Det finns täckvävar som man kan skydda växterna med. De är nuförtiden lite tjockare och kan skydda ända ner till temperaturer på -3. Inför de kommande nätterna torde det räcka, säger Engblom till Yle Åboland.

Täckvävarna skyddar också blommor från kraftiga vindar, men för större växter kan vindarna bli problem.

- Närmast är det klängväxter som kan förstöras. Buskar och träd brukar klara sig ganska bra. Man kan ju alltid skydda växterna, men det är inte lätt. Man måste sätta upp ett staket som skyddar mot vinden, konstaterar Engblom.

Sköra växter i farozonen

Vilka växter är det som är i fara för vinden?

- Det är sköra växter. Har man till exempel sommarblommor som blommat ut så kan nog blommorna flyga iväg. Det gäller nog närmast storblommiga och -bladiga växter som kan drabbas, säger Engblom.

Sven Engblom, juni 2016.
Trädgårdsmästaren Sven Engblom. Sven Engblom, juni 2016. Bild: Yle / Mattias Simonsen sven engblom

Regnet är däremot en välkommen gäst.

- Låt komma bara, det har varit så torrt. Speciellt här i västra Åboland, skrattar Pargasbon Engblom.

Bär borde klara sig bättre

Blommande bär är också väldigt sårbara för tillfället. Engblom uppskattar ändå att de borde klara sig bättre än blommor.

En kallare period kunde ställa till det också för bären i trädgården, men då det endast är fråga om ett par kalla nätter så ska det inte orsaka problem.

- De har ju lovat att det endast är fråga om några kalla nätter - sen ska det bli varmare igen, säger Engblom.

 • Den inhemska honungen är slut - Men ännu har inte priset höjs

  Honungsskörden har inte varit bra på flera år.

  Det kalla vädret ställer till det för honungsskörden, som inte varit bra på flera år. Fjolårets skörd tog slut för tidigt och det är bara enstaka producenter som har kvar honung i sina lager. Ännu kan det bli god skörd, men det krävs åtminstone fem dagars värme och sol.

 • Kaskö saknar kapten och styrmän

  Oroligt när tre ledande tjänstemän sagt upp sig.

  I Finlands minsta stad Kaskö har det uppstått en ovanlig situation. Man saknar tre ledande tjänstemän. Samtidigt gör man miljonförluster och i mångas öron låter en sammanslagning med Närpes som en vettig plan.

 • Krångligt att nå TE- byrån i semestertider

  Arbetslösa arbetssökande kan komma i kläm.

  Said Hagi i Jakobstad söker en plats för arbetsträning men han tycker att det har varit svårt att nå TE- byrån och någon ansvarig tjänsteman i semestertider som kan föra hans ärende vidare.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland