Hoppa till huvudinnehåll

Så skyddar du trädgården mot stormvindar och nattfrost

Gul blomma i regn.
Oväder kan ställa till med problem för trädgården. Gul blomma i regn. Bild: Alamy / All Over Press blomma,Regnigt väder

Då kraftiga vindar och riklig nederbörd drar sig över landet kan de nyplanterade trädgårdsväxterna vara illa ute. Trädgårdsexperten Sven Engblom tipsar hur du ska trotsa vädergudarna för att hålla blommorna i liv.

Enligt Engblom är det de kalla nattemperaturerna som kan ställa till det mest för trädgårdsfloran. Men det är också lätt att förbereda sig.

- Det kalla vädret är lätt att förbereda sig för. Det finns täckvävar som man kan skydda växterna med. De är nuförtiden lite tjockare och kan skydda ända ner till temperaturer på -3. Inför de kommande nätterna torde det räcka, säger Engblom till Yle Åboland.

Täckvävarna skyddar också blommor från kraftiga vindar, men för större växter kan vindarna bli problem.

- Närmast är det klängväxter som kan förstöras. Buskar och träd brukar klara sig ganska bra. Man kan ju alltid skydda växterna, men det är inte lätt. Man måste sätta upp ett staket som skyddar mot vinden, konstaterar Engblom.

Sköra växter i farozonen

Vilka växter är det som är i fara för vinden?

- Det är sköra växter. Har man till exempel sommarblommor som blommat ut så kan nog blommorna flyga iväg. Det gäller nog närmast storblommiga och -bladiga växter som kan drabbas, säger Engblom.

Sven Engblom, juni 2016.
Trädgårdsmästaren Sven Engblom. Sven Engblom, juni 2016. Bild: Yle / Mattias Simonsen sven engblom

Regnet är däremot en välkommen gäst.

- Låt komma bara, det har varit så torrt. Speciellt här i västra Åboland, skrattar Pargasbon Engblom.

Bär borde klara sig bättre

Blommande bär är också väldigt sårbara för tillfället. Engblom uppskattar ändå att de borde klara sig bättre än blommor.

En kallare period kunde ställa till det också för bären i trädgården, men då det endast är fråga om ett par kalla nätter så ska det inte orsaka problem.

- De har ju lovat att det endast är fråga om några kalla nätter - sen ska det bli varmare igen, säger Engblom.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Åboland