Hoppa till huvudinnehåll

Sysselsättningsstöd räcker inte till för alla i Åbo

Handskar på tomt bord
Behovet av pengar för att anställa långtidsarbetslösa är stort i Åboregionen. Handskar på tomt bord Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen jobbare

Åbostödet som är ett extra tillägg som föreningar och organisationer har kunnat ansöka om för att sysselsätta långtidsarbetslösa ser inte ut att räcka till för alla intresserade. Ansökningstiden gick ut i fredags och 51 olika organisationer har ansökt om bidrag för att anställa 132 personer.

Avsikten med det extra tillägget var att sysselsätta långtidsarbetslösa på den fria marknaden. Stadsfullmäktige beviljade i början av året 480 000 euro för ändamålet.

Åbo stads biträdande planerare Arto Alakoski är överraskad över hur många ansökningar som har lämnats in.

- Det är en enorm mängd ansökningar som har kommit och redan nu ser vi att pengarna inte på när kommer att räcka till allas behov, säger Alakoski. Vi beräknar att pengarna räcker till för att anställa cirka 50 personer för ett halvt år så två tredjedelar av de som sökt blir tyvärr utan pengar.

Alakoski beklagar situationen men det finns tyvärr inte pengar för att anställa alla.

- Organisationerna har bett om stöd för att anställa flera personer men troligtvis kan vi endast bevilja stöd för att anställa en eller två personer per organisation, säger Alakoski.