Hoppa till huvudinnehåll

Brittisk forskare: Elever i Finland är olyckliga

Pennor på kateder i ett klassrum.
Pennor på kateder i ett klassrum. Bild: Yle/Monica Forssell häfte

Skoleleverna i Finland presterar jättebra resultatmässigt, då Finland ofta är bäst i PISA-undersökningarna. Men samtidigt är inte eleverna i Finland lika lyckliga som man är i andra länder. Det här menar professor Jonathan Bradshaw, som är verksam vid University of York i Storbritannien.

Jonathan Bradshaw besöker Finland den här veckan i samband med de internationella barnforskningsdagarna i Åbo. Professorn från Storbritannien som själv har forskat i många år kring just barns välmående menar att det här är ett problem som redan har funnits länge i Finland.

- Eleverna i Finland är och har länge varit väldigt bra när det handlar om att leverera bra resultat. Men när det handlar om själva skollivet är de olyckliga. Eller det kanske är lite att ta i, men de är inte så lyckliga som de borde vara eller kan vara.

Klart är i alla fall att exempelvis eleverna i Holland är betydligt lyckligare än eleverna i Finland. De holländska eleverna lyfter fram att de har mycket att säga till om i skolan, att deras skolor är väldigt demokratiska, plus att man i Holland har en bra och trevlig stämning mellan elever och lärare.

Finland är inte sämst i klassen gällande hur väl man trivs i skolan, men enligt Jonathan Bradshaw bör Finland nu titta på varför det är på det här viset. Han påpekar att han själv inte har forskat kring orsakerna till varför eleverna i Finland inte är lyckliga i sin skoltillvaro.

- Men en kvalificerad gissning är att elever i Finland kanske känner en större press än vad man gör i andra länder.

"Finland har fortfarande stora problem med mobbning"

En annat problem i Finland som Jonathan Bradshaw vill belysa är mobbning.

- Trots att Finland redan har gjort stora insatser mot mobbning har landet fortfarande stora problem med mobbning. Siffror som inte borde vara så höga som de fortfarande är.

Enligt Jonathan Bradshaw är det också viktigt att se långsiktigt på vad de här två problemen tillsammans kan leda till.

- Är man olycklig i skolan är risken också större att man förblir olycklig resten av sitt liv. För skolåren är en stor del av livet.

Här hittar du mer information om Jonathan Bradshaws forskning.

De internationella barnforskningsdagarna pågår den här veckan i Åbo. Konferensen samlar totalt över 250 deltagare samt forskare från över 30 olika länder.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland