Hoppa till huvudinnehåll

Elbolagen förbereder sig för stormen

Stormen drar in över Österbotten. Vid niotiden på onsdag kväll har Österbottens räddningsverk röjt upp efter några träd som fallit på elledningar och vägar. En bit av ett plåttak har också blåst bort. Elbolagen har tagit in extra beredskap på grund av stormvarningarna för kvällen. Uppdaterad 21.20

På Herrfors i Jakobstadsregionen följer de med läget timme för timme.

- Den senaste rapporten varnar för vind som kan bli upp till 20 meter per sekund. Det är inte extremt mycket, men vi ser över vår utrustning så den är i skick om vi behöver röja upp efter en storm, och så har vi förhöjt beredskapen, säger Peter Nyman på Herrfors.

På sjöområdena utlovas de kraftigaste vindarna till Bottenviken. Där råder stormvarning från och med i natt och vindstyrkan kan uppgå till 24 meter per sekund. Vinden är nordvästlig.

Ingen lovande prognos

Också på landområdena i Österbotten och Mellersta Österbotten varnas det för kraftig nordvästlig vind där vindstyrkan i byarna kan uppgå till omkring 20 meter per sekund.

- Vi hoppas på det bästa, men prognosen ser inte riktigt lovande ut, säger Petter Södergran på Vasa Elektriska.

Elbolagen har förberett sig bland annat med att till natten ta in extra elmontörer som kan rycka ut i terrängen om det skulle behövas.

- Vi går igenom med personalen vad som ska göras om det blir störningar. Alla har olika uppgifter, säger Södergran.

Slår om till rött vid fler än tre fel

På Vasa Elektriska har de ett beredskapssystem där de tar hjälp av färgerna grönt, rött och gult. Då det är grönt är läget lugnt.

- Just nu är det gult, det betyder att vi förbereder oss och försöker förutse så gott det går vad som kan ske. Om det blir fler än tre högspänningsfel samtidigt slår det om till rött.

Då kan i värsta fall flera tusen hushåll redan vara utan ström. Det beror på hur stora områden som är kopplade till de utslagna utmatningarna.

- Mest sårbara är de långa ellinjerna på landsbygden, säger Södergran.

Rör inte trasiga elledningar!

- Det är bra om våra elkunder på förhand kan förbereda sig för eventuella elavbrott, även om elavbrott speciellt i tätorter numera är allt ovanligare och allt kortvarigare, skriver Karleby Energi i ett pressmeddelande.

Karleby Energi påminner att man inte på egen hand får röja träd som fallit eller håller på att falla över ellinjer. Man ska heller inte röra elledningar som ligger på marken eftersom man kan få en elektrisk stöt.

Man ska hålla ett säkerhetsavstånd på 20 meter från skadade elledningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten