Hoppa till huvudinnehåll

Expert inte överraskad över Soneras nätverksstrul vid HNS - och kritisk till trådlös teknik

Nisse Husberg
Nisse Husberg. Nisse Husberg Bild: Yle/Niklas Fagerström nisse husberg

Nätverksexpert Nisse Husberg tycker inte att det är vettigt att centrala myndigheter allt mer övergår till att använda mobiltelefoner i sin kommunikation. Han menar att man hellre borde använda fasta förbindelser så som trådtelefon eller optisk fiber för att trygga viktiga samhällsfunktioner.

- Till sin konstruktion och till sin filosofi är ett mobilnät aldrig riktigt säkert. Det kan alltid bli avbrott. Och det är hemskt svårt att säga när de här avbrotten inträffar, kommenterar Husberg, som är teknologie doktor.

På onsdagsmorgonen berättade Yle Nyheter att det var stora problem med Soneras mobilnät vid Mejlans tornsjukhus och Tölö sjukhus i Helsingfors i maj månad.

Till följd av problemen kunde en del av personalen vid flera tillfällen inte ringa med sina mobiler, och en patient i kritiskt tillstånd fick vänta mer än tio minuter på hjärtkirurg.

Husberg är inte alls överraskad över de tekniska problemen.

- Det är nog enligt min mening helt väntat för systemen är uppbyggda så att de fungerar bra för konsumenter, men de fungerar inte nödvändigtvis bra i sådana här säkerhetskritiska tillämpningar, säger han.

Billigaste vinner och kontinuiteten lider

Olli Haikala, beredskapsdirektör på Social- och hälsovårdsministeriet, är också kritisk till att Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) enligt gällande EU-lagar tvingades upphandla ett välfungerande system som Elisa hade byggt upp.

- Konkurrensutsättningen kan vara en del av problemet. Någon - i det här fallet Sonera - erbjuder motsvarande tjänst billigare och så uppstår ett sådant här problem.

Han tillägger ändå att HNS förstås också kunde ha ställt upp ännu tydligare kvalitetskriterier i samband med upphandlingen.

Haikala anser bestämt att kontinuiteten borde betonas mer när det gäller teknik.

- Många av de moderna kommunikationsapparater som används i dag är säkra att använda men de klarar inte alltid av felsituationer. Olika aktörer i det finländska samhället måste bli mycket bättre på att fungera störningsfritt, kommenterar Haikala.

Han påpekar att det därför alltid måste finnas alternativa system och planer för vad man gör om något system slutar fungera.

Myndighet: ha en plan B

Cybersäkerhetscentret anser också att det skulle vara bra att företag och myndigheter hade en fungerande plan B för om mobilnätet inte fungerar, till exempel personsökare, ett alternativt mobilnät eller fasta förbindelser.

Också Husberg betonar alltså fasta förbindelser: trådtelefoner eller optisk fiber. Optisk fiber kan kombineras med många små och svaga trådlösa sändare om man vill.

- Jag tycker att man borde bygga ut ett ordentligt fibernät och sedan sätta in en mängd små svaga basstationer speciellt på de här säkerhetskänsliga områdena.

Med många små basstationer är chansen större att det finns en i närheten, samtidigt som det troligen inte är så många användare som behöver dela på kapaciteten.

Modernare teknik införs

HNS kommer i fortsättningen att lita på det mobilnät som Sonera har byggt upp, men man byter ut sina 2G-telefoner till moderna telefoner som kan använda 3G- och 4G-nätverken.

Husberg anser att det är ett steg i rätt riktning.

- Särskilt 4G är mer pålitligt än de äldre teknologierna. Där har utvecklare satt ned massvis med jobb på att effektivera den teknik som kopplar samtalen och flyttar över dem från basstation till basstation.

Trådlöst myndighetsnätverk

Dessutom kommer Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt att skaffa fler mobiltelefoner som använder det trådlösa myndighetsnätverket Virve. Det fungerar mer pålitligt än de kommersiella mobilnätverken.

Många andra myndigheter håller också på med att öka sin användning av Virve-systemet, bekräftar Social- och hälsovårdsministeriet.

Nisse Husberg är för sin del ändå inte övertygad om att man ska lita fullständigt på att Virve fungerar när det behövs eftersom det är trådlöst.

Läs mera:

Patient i livsfara när hjärtkirurgen inte gick att nå - HNS nya mobilnät har brustit tiotals gånger

Patientsäkerheten har äventyrats i samband med att Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) bytte mobiloperatör till Sonera, avslöjar Yle Nyheter. Bland annat kunde personal på en intensivvårdsavdelning vid flera tillfällen inte tillkalla läkare eftersom mobilerna var i radioskugga.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes