Hoppa till huvudinnehåll

FN: Eritreas ledare begår brott mot mänskligheten

Eritreas president Isaias Afewerki
Eritreas president Isaias Afewerki Eritrea,Isaias Afewerki

FN vill dra Eritreas ledning inför rätta för dess "omfattande och systematiska" kränkningar av mänskliga rättigheter. I en ny rapport tecknas en förintande bild av tillståndet i landet.

Eritrea, den forna italienska kolonin vid Röda havet, som efter ett långvarigt krig mot Etiopien uppnådde självständighet 1993, innehar sedan tidigare jumboplatsen i flera internationella jämförelser.

Med en genomsnittlig årsinkomst på 480 USA-dollar är det ett av världens fattigaste länder. Dess pressfrihet är enligt Reportrar utan gränser sämst i världen - till och med Nordkorea klarar sig bättre.

Den nya FN-rapporten nagelfar bland annat den allmänna militärtjänsten i Eritrea, som betecknas som en form av tvångsarbete. Mellan 300 000 och 400 000 människor hålls i förhållanden som FN förliknar vid slaveri. Tjänsten kan vara i årtionden.

- Ytterst få eritreaner blir någonsin frikallade från militärtjänsten, sa FN-utredaren Mike Smith då rapporten på onsdagen presenterades i Genève.

Fruktan för militärtjänsten är en viktig orsak till att närmare 5 000 eritreaner varje månad söker fly utomlands. De utgör en av de största grupperna på migrantbåtarna över Medelhavet - över 47 000 eritreaner sökte under 2015 asyl i Europa.

Anklagelser avvisas

Eritrea har sedan självständigheten styrts av president Isaias Afewerki, som med åren utvecklats i alltmer auktoritär riktning. Han har förföljt politiska dissidenter, tystat kritiska medier och kringskurit de medborgerliga rättigheterna.

FN-rapporten konstaterar också att höga tjänstemän, officerare och medlemmar i regeringspartiet är ansvariga för otaliga människorättsbrott. I texten nämns både tortyr, våldtäkter, mord och försvinnanden.

De tre FN-utredarna, som under sitt arbete förvägrades inresa i Eritrea, anser att landets regim för sina illgärningar borde ställas inför Internationella brottmålsdomstolen ICC.

Eritreas regim har i en första kommentar kallat FN:s anklagelser "ogrundade" och "politiskt motiverade".

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes