Hoppa till huvudinnehåll

Hur ser Englands bästa fotbollselva ut?

Fotbolls-VM fångar världen.
Kan England gå hela vägen i VM i Qatar? Fotbolls-VM fångar världen. Bild: EPA/BerndWeissbrod/AllOverPRess vm 2006

I boken ”Det finns bara två David Beckham” skriver John O’Farrell om hur det engelska fotbollslandslaget mot alla odds lyckas ta sig till final i VM i Qatar 2022.

Fredagen den 10 juni är det avspark för EM i fotboll i Frankrike och fotbollsfans världen över samlas för att heja fram sitt landslag. Så också de tiotusentals engelska fotbollssupportrarna som än en gång hoppas och tror, bönar och ber, att England skall klara sig längre än till åttondelsfinal.

En gång har Englands Tre lejon vunnit VM (1966 på hemmaplan) och i EM har man lyckats kamma hem ett brons (1968).

Efter framgångarna på 1960-talet har det engelska landslaget haft problem med att nå längre än gruppspel i EM - om de lyckats kvalificera sig, det vill säga. Två gånger har man nått kvartsfinal och en gång semifinal.

I VM har framgångarna lika så varit modesta: en del gånger har man inte lyckats kvalificera sig överhuvudtaget, andra gånger har man nått till åttondelsfinal eller kvartsfinal.

Med tanke på att fotbollen har en lång historia i England är det anmärkningsvärt att det engelska landslaget inte klarat sig bättre i internationella mästerskap.

Men tänk om man fick ta ut ett All star-lag med de bästa engelska spelarna genom tiderna? Skulle det då vara möjligt för Tre lejon att besegra ärkerivaler som Tyskland eller Frankrike?

Pärmbild till John O'Farrells bok "Det finns bara två David Beckham".
Pärmbild till John O'Farrells bok "Det finns bara två David Beckham". Bild: Printz Publishing John O'Farrell,fotboll,Fotboll i England,vm i fotboll

I boken Det finns bara två David Beckham leker den brittiska författaren och komikern John O’Farrell med tanken att det skulle vara möjligt att klona legendariska fotbollsspelare som David Beckham, Bobby Charlton, Gary Lineker och Paul Gascoigne för att skapa det ultimata engelska landslaget.

Hur nå framgång?

Det finns bara två David Beckham utspelar sig åren efter att England misslyckats kapitalt under VM i Ryssland, men till allas stora förvåning lyckats kvalificera sig för VM i Qatar.

Sportjournalisten Alfie Baker har ägnat hela sitt liv åt att följa Tre lejon, och för det mesta har den ena besvikelsen avlöst den andra.

Döm om Alfies förvåning när fotbollslandslaget plötsligt sommaren 2018 vinner Commonwealth Games på Nya Zeeland. Ett landslag som består av hittills okända unga förmågor som spelar snygg, kreativ och positiv fotboll.

Alfie anar ugglor i mossen och börjar snoka runt för att ta reda på vad som är i görningen. Snart står det utom allt tvivel att laget är en produkt av ett extraordinärt vetenskapligt experiment.

Efterforskningar ger vid handen att man på högsta politiska nivå med premiärminister Tony Blair i spetsen år 1998 gått in för att satsa en miljard pund på ett topphemligt projekt som gått under namnet Framtidens fotboll. Målet är att England senast år 2026 ska lyckas vinna VM i fotboll.

Men redan under VM i Qatar gör det unga och talangfulla landslaget succé och tar sig till final. I finalen möter England sin nemesis Tyskland och allt är uppladdat för ett drama utan like.

Hur går det? Blir fotbollsspelarna spottkoppar eller nationalhjältar? Så mycket kan jag säga att motståndet inte riktigt är det som Tre lejon - eller publiken, för den delen - väntat sig …

Författaren John O'Farrell.
John O'Farrell Författaren John O'Farrell. Bild: Robert Wilson John O'Farrell

Kärleken till fotbollen

Alfie Barkers kärlek till fotbollen är slitstark och den tål det mesta – men de senaste årens mutskandaler inom FIFA, de astronomiska summor som rör sig inom fotbollen och de osunda nationalistiska stämningarna på fotbollsläktarna tär hårt på kärleken till sporten:

”(---) den här vackra sporten hade förändrats så mycket sedan vi först började hänga ihop att den knappt gick att känna igen. Det kändes som en sport i kris, en bubbla som var på väg att spricka.”

När Alfie spelar korpfotboll tillsammans med ett gäng kompisar konstaterar han att det inte blir någon bra match om inte spelarna på plan gör sitt bästa och är fast beslutna att vinna – men att det inte heller blir någon lyckad match om man vill vinna på bekostnad av allt annat som regler, kamratanda och sportens själ.

Som en av Alfies kolleger konstaterar:

”Kom alltid ihåg att namnet på tröjans rygg inte är lika viktigt som namnet på framsidan.”

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje