Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstads åldringsvänner fortsätter med dagcenter

Träbyggnaden renoveras för daghem och kök och matsal för äldre
Träbyggnaden renoveras för daghem och kök och matsal för äldre Bild: YLE/Patrik Enlund carpelans hus

Jakobstads åldringsvänner får fortsätta med sitt dagcenter till slutet av året. Därefter ska verksamheten upphandlas. Det är förslaget till social- och hälsovårdsnämnden.

I 15 år har Jakobstads åldringsvänner drivit ett dagcenter för äldre i stadscentrum. För en tid sedan föreslog tjänstemän på social- och hälsovårdsverket att staden tar över i egen regi.

Det gav åldringsvännerna bekymmer.

Utan inkomsterna från dagcentret hade det blivit svårt att förverkliga nysatsningen i Carpelans hus med fördelningskök, bostäder och dagvård för barn.

Tvärtom, utan dagcenter hade åldringsvännerna tvingats säga upp personal och lämnat med tomma utrymmen.

Ny upphandling

Efter förhandlingar mellan social- och hälsovårdsverket och åldringsvännerna har man kommit överens om att fortsätta som tidigare till årsskiftet.

Därefter ska dagcenterverksamheten upphandlas.

Verksamhetschef Inger Gripenberg på Jakobstads åldringsvänner gör bedömningen att föreningen har en jättestor chans att vinna upphandlingen.

- Vi uppfyller alla stadens kriterier med råge.

Friskvård och rehabilitering

På dagcentret har man satsat på friskvård och rehabilitering för äldre som bor hemma.

Det är redan klart att seniorboendet på Carpelanska tomten blir av. Men om man också ska ha råd med att renovera Carpelans hus är beroende av att man får behålla dagcenterverksamheten.

I dag betalar staden 25 000 euro i månaden för dagcenterverksamheten. Men om man drar av kundernas avgifter är summan 20 000 euro.

På social- och hälsovårdsverket föreslog tjänstemännen att staden tar över i egen regi i ett försök att pressa kostnaderna, men det förslaget är nu skrinlagt.