Hoppa till huvudinnehåll

Niinistö lovar framföra Ålands åsikter

Finlands president sitter vid ett bord.
Det var en fåordig president Sauli Niinistö som mötte media i Ollas lillstuga i Lumparland efter diskussionerna med bland andra talman Johan Ehn och lantrådet Katrin Sjögren. Finlands president sitter vid ett bord. Bild: Ålands Radio & TV / Ulf Weman Sauli Niinistö,Finlands president,Åland

Kanske det var ett tecken att morgonens regnoväder drog bort lagom till president Niinistö anlände till Åland i förmiddags och ersattes av solsken, om än med en kylig nordan.

Sämre relationer

De försämrade relationerna mellan självstyrda Åland och riket var ett ämne som togs upp av de åländska företrädarna med talman Johan Ehn och lantrådet Katrin Sjögren i spetsen i gården Ollas i Lumparland.

- Jag tror ändå inte att det finns sådana frågor att vi inte kan överbrygga dem, sade presidenten vid presskonferensen efteråt.

”Sote" och språk

Arbetet med att reformera den åländska autonomin som pågått i snart tre år är också en angelägen fråga för landskapet, liksom den så kallade hälsovårdsreformens inverkan på landskapets ekonomi, fast reformen inte alls i sig berör Åland. Också svenskans ställning i riket diskuterades.

Ska diskutera

President Niinistö lovade att ta upp de åländska synpunkterna i Helsingfors, även om han i sitt ämbete måste vara noga med att inte överskrida sina befogenheter i förhållandet till regeringen.

- Som ni vet är man noga med det i Helsingfors, påpekade han.

Ett besökt till Lumparlands skola och Långnäs hamn ingick också i presidentens årliga ålandsbesök.

Text: Ulf Weman/Ålands Radio & TV

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes