Hoppa till huvudinnehåll

Nu flyttas asylsökande från Malax

Tuv skola.
Gamla Tuv skola i Malax har fungerat som boende för asylsökande. Tuv skola. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist tuv skola

De sista asylsökande flyttas från flyktingmottagningen i Malax senast den 30 juni. Migrationsverket har beslutat stänga Röda korsets mottagning i Malax.

De asylsökande börjar flyttas på måndag den 13 juni. På boendet i Malax finns 62 asylsökande. I maj och juni var alla på intervju på Migrationsverket men ingen av dem har fått sitt beslut än. Beslut ges två månader efter intervjun.

12 personer av de som bor på enheten i Malax flyttar till privata bostäder i Malax med omnejd. 21 personer flyttar till Röda korsets mottagningscentral i Kristinestad och 27 till asylboendet i Korsnäs.

Migrationsverket har också beslutat stänga asylboendet i Korsnäs. Biträdande chef Henrik Ingo säger att samtliga asylsökande som nu bor i Malax borde ha fått sitt beslut tills dess.

Samtidigt säger Ingo att det finns en chans att asylboendet i Korsnäs inte stängs den sista november som beslutet säger. Har de asylsökande inte fått sina beslut då än så håller de boendet öppet.

I dagsläget bor 135 asylsökande på boendet i Korsnäs, majoriteten av dem har inte varit på intervju till Migrationsverket.

När asylsökande från Malax flyttas till Korsnäs spränger man gränsen över hur många man får ha på boendet. Men det är inget problem enligt Ingo eftersom det finns gott om plats för alla.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten