Hoppa till huvudinnehåll

Samlingspartiets invandringspolitik fick Helsingforspolitiker att lämna partiet

Saido Mohamed
Saido Mohamed valdes till årets flyktingkvinna 2011. Saido Mohamed Bild: Eva-Liisa Orupöld årets flyktingkvinna 2011

Helsingforspolitikern Saido Mohamed lämnar Samlingspartiet för De gröna. Mohamed, som är suppleant i Helsingfors stadsfullmäktige, blir den tredje samlingspartisten som byter till De gröna.

Mohamed motiverar avhoppet med att hon inte delar Samlingspartiets värderingar, särskilt med tanke på den invandringspolitik som regeringen har fört med inrikesminister Petteri Orpo (Saml) i spetsen.

Hon är i synnerhet missnöjd med partiets syn på familjeåterföreningar.

Mohamed är också besviken över att Samlingspartiet inte har fördömt hatretoriken och rasismen i det finländska samhället.

Jag hade förväntat att man inom partiet skulle vara modiga och fördöma den tydligt ökande hatretoriken och rasismen.

- Jag hade förväntat att man inom partiet skulle vara modiga och fördöma den tydligt ökande hatretoriken och rasismen. Det har de inte gjort - tvärtom har den långa tystnaden kunnat tolkas som medhållande och acceptans, säger Mohamed i ett pressmeddelande.

Den tidigare samlingspartistiska Helsingforspolitikern tror att hon kan föra fram sina värderingar bättre i De gröna.

Flera har bytt parti under fullmäktigeperioden

Under pågående fullmäktigeperiod har två andra ledmöter från Samlingspartiet också bytt sitt eget parti mot De gröna. Johanna Sydänmaa och Jarmo Nieminen bytte parti för snart ett år sedan.

Från De gröna har Zahra Abdullah och Sirkku Ingervo däremot valt att gå över till Vänsterpartiet. Rene Hursti från Sannfinländarna har också lämnat sitt parti och bildat en egen fullmäktigegrupp.