Hoppa till huvudinnehåll

Skideliten rasar över regelförändringen – ”Som att gå tillbaka till 1980-talet”

Martin Johnsrund Sundby slutade femma i Falun.
Martin Johnsrund Sundby förstår sig inte på förbudet. Martin Johnsrund Sundby slutade femma i Falun. Bild: EPA martin johnsrud sundby

Norska Dagbladet rapporterar att FIS godkänt förslaget om zoner med stakningsförbud. Förslaget har mött stort motstånd bland längdåkningsprofiler. Som att säga till en störtloppsåkare att han inte får stå i fartställning, säger Johan Olsson till SVT.

Johan Olsson, Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby och många andra är överens: Ett stakningsförbud är en usel förändring.

Skidstjärnornas åsikter föll för döva öron. Internationella skidförbundet FIS antog förändringsförslaget, meddelade Dagbladet i natt.

Allt är i princip klart, bara en formell godkännande av FIS styrelse krävs, men den kommer, skriver Dagbladet.

Målet med förändringen är att stoppa stakningsutvecklingen inom längdåkningen. Den senaste tiden har allt fler toppidrottare lagt om träningen för att satsa mer på stakning.

”Skjuter sig själv i foten”

Kritiken har varit mördande.

– FIS skjuter sig själv i foten, sa Northug till Dagbladet sent i maj.

Martin Johnsrud Sundby håller med Northug och menar att ett förbud inte är rätt väg att gå. Om man vill bevara diagonalgång och fäste är det lättare att välja klassiska tävlingsorter, menar Sundby.

– Lillehammer, Kuusamo, Falun och Holmenkollen med flera har lopp där stakning inte blir aktuellt. Loppen där är för tuffa för det.

Stakningen är ett minimalt problem, menar Sundby. Bara två internationella lopp av 40 vanns utan fäste, säger han.

Olsson: oroad att man tänker så

Svensken Olsson är oroad över FIS tankesätt. Olsson håller med om att man borde tänka på ortvalen och inte införa förbud.

– Inom längdskidåkningen har teknik och material blivit så mycket bättre och sporten måste få utvecklas. Jag håller med Martin Johnsrud Sundby till 100 procent, säger Olsson till SVT.

Radiosportens expert Torgny Mogren är överens. Han kallar förändringen idiotisk.

– Det där med zoner har vi testat en gång, med klassiskt och fritt, och det funkade inte så bra. Då tror jag mer på att hitta en lösning med banorna och deras utformning

Vad tycker du om stakningsförbudet?

FIS inför zoner med stakningsförbud. Rätt eller fel?

Fel, jag håller med världsstjärnorna, man ska inte hämma utvecklingen.
90.2% (443 röster)
Rätt, man måste motarbeta stakningstrenden för att bevara den klassiska åkstilen.
9.8% (48 röster)
Antal avgivna röster: 491