Hoppa till huvudinnehåll

Strandvall: FIS-gubbarna förstår sig inte på modern skidåkning

Matias Strandvall inför sprinten i Falun.
Matias Strandvall tycker att FIS lever i det förflutna. Matias Strandvall inför sprinten i Falun. Bild: Mikael Oivo, Yle skid-vm 2015

”Det är som att gå tillbaka till träklubbor i tennisen”. Matias Strandvall trodde inte att stakningsförbudet skulle gå igenom. Nu blev det ändå så. Ingen drar nytta, det blir bara mer komplicerat, säger Strandvall till Yle Sporten.

På onsdag blev det klart att internationella skidförbundet FIS går in för ett stakningsförbud. Tanken är att det ska skydda den klassiska åkstilen och ta bort fokus från stakningen.

Helt fel tänkt, tycker många stora profiler. IF Minkens Matias Strandvall är inne på helt samma linje.

Då Yle Sporten når Strandvall befinner han sig i Norge, på ett skidläger med FSS. Han har inte hört om nyheten och skrattar då han förstår att förslaget gick igenom.

– Jag läste att de spekulerade om det, men jag skrattade och tänkte att det var ett politiskt trick.

– Det säger mer om FIS än sporten. Gubbarna som sitter och bestämmer i FIS så har aldrig skidat nutida längdåkning.

Han letar efter en jämförelse i en annan sportgren.

– Det är som att gå tillbaka till träklubbor i tennisen.

Dagens skidåkning har ingenting att göra med 90-talets skidåkning.

Lösningen: Skida skate i Davos, klassiskt i Holmenkollen

Där FIS ser problem ser Strandvall möjligheter. Han tycker att skatetrenden är häftig och att den ställer krav på åkarna att värdera de egna styrkorna. Strandvall tycker att FIS lever i det förflutna.

– Det är 2016. Man kan inte tänka på hur det var på 80- och 90-talet. Dagens skidåkning har ändå ingenting att göra med 90-talets skidåkning.

Martin Johnsrud Sundby menar att FIS försöker lösa ett problem som inte existerar. Också Strandvall levererar en enkel lösning för de som vill minska på stakningen inom längdåkningen: Skida klassiskt på orter där det finns branta stigningar nära målområdet.

– Om man lägger en tillräckligt tuff uppförsbacke tillräckligt nära mål så blir det inte frågan om stakning.

På orter som Holmenkollen och Falun blir stakning inte aktuellt, medan man kan staka i Davos och i Nove Mesto, där banprofilerna tillåter det, säger Strandvall.

Matias Strandvall hade inga problem i kvalet.
Matias Strandvall har hittat snön i Norge. Matias Strandvall hade inga problem i kvalet. Bild: Heidi Koivunen/All Over Press Matias Strandvall

Ingen drar nytta – bara mer att hålla reda på

Strandvall tror inte att regelförändringen kommer att ändra på styrkeförhållandena i skidvärlden.

Hur påverkar förändringen dig själv?

– Jag tror inte det påverkar mycket. Troligtvis kommer zonerna ändå att vara i så tuffa backar att jag ändå skulle välja fäste. Jag tror de kommer att se över beslutet och göra lite som de stora profilerna säger.

Ser du någon som skulle dra nytta av det här, eller någon som kommer få problem med de nya reglerna?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror de flesta är rätt jämlika på att staka. Det blir bara mer komplicerat. Man måste komma ihåg att ”oj, här måste jag diagonala, här får jag inte staka”. Det är helt onödigt tycker jag.

Strandvall njuter för fullt av träningsförhållandena i fjället i Norge och säger att han också tränat styrka på ett annat sätt än tidigare.

– Jag tycker själv att jag utvecklats på den fronten och är taggad för en ny säsong. Jag är positiv än så länge, men man ska komma ihåg att det bara är juni ännu, säger Strandvall med ett skratt.