Hoppa till huvudinnehåll

Århundradets Kulturgala i Åbo 2017

Projektets logo görs senare också på svenska.
Projektets logo görs senare också på svenska. Projektets logo görs senare också på svenska. Bild: AD Esa Ylä-Anttila vuosisadan kulttuurigaala,självständighetens jubileumsår

Ett av huvudevenemangen under Finlands självständighets 100-årsjubileumsår 2017 kommer att vara Århundradets Kulturgala.

Evenemanget hålls i Logomo i Åbo 18.10.2017 och det sänds dirket på Yles kanaler.

Vid evenemanget belönas och uppmärksammas finländska kulturskapare, konstnärer, artister och evenemang. Man ska under 2016 besluta om belöningskriterier och prisklasser. I en av prisklasserna ingår en publikomröstning.

Att Kulturgalan ordnas i Åbo är viktigt för kulturstaden Åbo, som också var europeisk kulturhuvudstad 2011.

- Åbo är en stark och aktiv aktör i det finländska kulturlivet. Vid galan uppskattas traditionerna samtidigt som blicken riktas rätt in i framtiden - såsom det alltid har gjorts i Åbo, säger stadens kontaktdirektör Antti Kirkkola.

Yle direktsänder galan

Yle direktsänder evenemanget som består av ett brett utbud av finländsk musik, konst och övrig kultur.

- Yle är Finlands största och mångsidigaste kulturmedia samt producent av inhemsk kultur. Yle erbjuder alla finländare lika rättigheter till upplevelser: redan i 90 år har vi erbjudit kultur för dem som inte själva har möjlighet att besöka kulturevenemang, säger direktören för Yles kreativa innehåll Ville Vilén.

Stadsstyrelsen i Åbo behandlar samarbetsavtalet om Århundradets Kulturgala på sitt möte på måndag, 13.6.2016.

Läs också