Hoppa till huvudinnehåll

Färre pendlar till huvudstadsregionen - barnfamiljerna vill bo i stan

Under flera årtionden ökade pendlingen till jobben i huvudstadsregionen, men nu har trenden plötsligt vänt, och färre än tidigare pendlar. Det beror dels på att jobben i huvudstadsregionen minskar, men också på att barnfamiljerna gärna bor i stan.

Max Malmström flyttade för några år sedan med sin familj från Ekenäs till Esbo för att slippa de långa bilresorna. Vintertid kunde ena resan ta över en och en halv timme, och med tiden blev pendlandet påfrestande för hela familjen.

- Fördelarna med att vi flyttade är dels att jag inte behöver sitta i bilen morgon och kväll, men också att jag lättare kan rycka in med kort varsel om till exempel ett barn blir sjukt på dagis.

Ifjol pendlade ungefär 116 000 personer till sina jobb i huvudstadsregionen. Från Kyrkslätt, Nurmijärvi, Kervo och Sibbo pendlar över hälften av kommunernas arbetsföra befolkning.

Under de senaste 20 åren har pendlingen stadigt ökat, men de två senaste åren har trenden plötsligt vänt.

Familjerna kompromissar med boendekomforten

En av orsakerna är att barnfamiljerna inte längre i lika hög grad flyttar bort från stan.

- Trenden har vänt så att barnfamiljerna hellre bor nära centrum för att också ha nära till sin arbetsplats, säger Minna Salorinne, sakkunnig i arbetslivsfrågor vid Helsingfors stads Faktacentral.

Minna Salorinne, Hfrs Faktacentral
Minna Saloranta, Helsingfors stads Faktacentral Minna Salorinne, Hfrs Faktacentral Bild: Yle minna salorinne

Forskning visar att barnfamiljerna är beredda att bo trängre - bara de har service, hobbyer och stadskultur nära. Också Malmström har kompromissat med boendekomforten.

- Att bo i en idyllisk stad som Ekenäs med stora gårdar och mysiga hus, jämfört med en höghuslägenhet i Esboviken, det är ett avkall jag har gjort.

Jobben i huvudstadsregionen minskar

Men det är inte bara barnfamiljernas nya prioriteringar som påverkar pendlingsstatistiken. Det är främst högutbildade som pendlar och deras jobb har minskat i huvudstadsregionen. Till exempel universiteten och företag inom it-branschen har minskat kraftigt på sin personal och det finns helt enkelt inte lika många jobb att pendla till längre.

- Under de tre senaste åren har de arbetslösas antal ökat med i snitt 18 procent per år, säger Salorinne.

Helsingfors har flera jobb än vi har arbetsför befolkning, så staden behöver pendlare utifrån.― Minna Salorinne

En annan orsak till att pendlingen minskar är att det byggs rekordmånga nya bostäder i huvudstadsregionen.

- Vi får ungefär 10 000 nya invånare varje år. Många av dem har säkert tidigare pendlat hit på jobb, men nu bor de helt enkelt närmare jobbet, säger Salorinne.

Salorinne tror ändå att pendlingen kommer att öka igen då den ekonomiska recessionen avtar. Till en fungerande arbetsmarknad hör att arbetskraften rör sig över kommungränserna.

- Helsingfors har flera jobb än vi har arbetsför befolkning, så staden behöver pendlare utifrån, säger Salorinne.

Pendlingen till huvudstadsregionen har minskat

- Under de senaste två åren har pendlingstrenden vänt neråt.
- År 2014 minskade pendlingen med 6%, och år 2015 med 2%.
- År 2015 pendlade drygt 116 000 personer till huvudstadsregionen.