Hoppa till huvudinnehåll

Missnöje mot sanktioner i Frankrike och Tyskland

Rysslands president Vladimir Putin håller tal under Segerdagen den 9 maj 2016.
Rysslands president Vladimir Putin håller tal under Segerdagen den 9 maj 2016. Rysslands president Vladimir Putin håller tal under Segerdagen den 9 maj 2016. Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV Segerdagen (2. världskriget),Vladimir Putin,segerdagen,Moskva,Ryssland,Militärparader,parader,Röda torget

Den franska senaten har med överväldigande majoritet röstat för att uppmana regeringen att delvis och stegvis avskaffa sanktionerna mot Ryssland.

Resolutionen godkändes med rösterna 302-16 trots att den socialistiska regernigen motsatte sig den.

Omröstningen är inte bindande för regeringen, men den är ett tecken på Europas frustration över sanktionerna, skriver nyhetsbyrån AP.

Europeiska unionen var längre Rysslands största handelspartner, men för två år sedan införde EU sanktioner på grund av Rysslands agerande i Ukraina. Sanktionerna berör bland annat olje- och banksektorn i Ryssland.

Ryssland svarade med motsanktioner som drabbade den europeiska livsmedelsexporten till Ryssland.

Franska olje-, bil- och livsmedelsföretag lider av sanktionerna och har lobbat för att sanktionerna ska hävas.

Flera konservativa parlamentsledamöter har krävt ett slut på sanktionerna och säger att Europa inte borde följa USA:s linje i Rysslandsfrågan.

Också i Tyskland vill affärsmän att sanktionerna hävs så att tyska företag kan börja återta sina marknadsandelar i Ryssland, säger Matthias Platzeck som leder en intresseorganisation som arbetar för att främja tyska intressen i Ryssland och vice versa.

Han anser att tyska politiker nu har en högre beredskap att häva sanktioner än för ett år sedan.