Hoppa till huvudinnehåll

Rekordstort säkerhetspådrag inför EM-fotboll i Frankrike

Triumfbågen i Paris.
Triumfbågen i Paris. Triumfbågen i Paris. Bild: Yle / Thierry Bordau Triumfbågen, Paris,Paris,Place Charles de Gaulle,Champs-Élysées,Frankrike

När EM i fotboll kör igång på fredagskväll är säkerhetspådraget det största någonsin i ett idrottsevenemang.

Frankrike för ett krig mot IS och är det land i Europa som är mest hotat av islamistisk terror.

Det finns alltså en hotbild men också en enorm säkerhetsinsats – det talas om den största någonsin i ett idrottsevenemang.

Stade de France i Paris.
Stade de France. Stade de France i Paris. Bild: Yle / Thierry Bordeau Europamästerskapet i fotboll 2016,Paris,Frankrike,Stade de France

Över 90 000 personer deltar i säkerhetsarbetet.

- Vi har vidtagit alla de åtgärder vi har till förfogande för att hindra en attack, säkerhetsinsatsen är enorm, säger Pierre-Henry Brandet talesperson vid Frankrikes inrikesministerium.

Stade de France i Paris.
Ingång till Stade de France. Stade de France i Paris. Bild: Thierry Bordau Stade de France,Europamästerskapet i fotboll 2016,Paris,Frankrike

I Frankrike har det rått undantagstillstånd ända sedan terrordåden den 13 november i fjol. Den blodiga attacken krävde över 130 människor liv.

Men dödssiffran kunde ha varit större om självmordsbombarna hade lyckats ta sig in på den fullsatta arenan Stade de France den ödesdigra kvällen.

”Kvällen förändrade hans liv”

Salim Toorabally tänker på den 13 november varje dag. Han jobbade vid en av ingångarna till stadion. Hans uppgift var att kolla biljetterna.

- Jag åkte tidigt i väg till Stade de France, min 16 åriga dotter sade innan jag åkte att var försiktig, berättar Salim.

Stämningen var god berättar han. Supportrarna såg framemot vänskapsmatchen mellan Frankrike och Tyskland.

Men så dök en ung man upp. Den unga mannen betedde sig märkligt och han skiljde sig från mängden. Han försökte ta sig in genom metallporten där Salim stod på vakt.

- Jag höjde rösten och frågade: var är din biljett? Han svarade att det finns någon inne i stadion som har hans biljett. I de ögonblicket sade jag vänligt till honom att han inte kommer in.

Det som Salim inte visste då var att den unga mannen bar ett bombbälte. Salim visste inte heller han förmodligen hade räddat väldigt många människoliv.

- Det var först fem dagar senare som polisen visade en bild på honom som jag insåg att mannen jag stoppade var en av tre terroristerna som sprängde sig i luften utanför arenan. Tänk om jag inte hade varit observant, tänk vad som skulle kunna ha hänt ...

Höjd säkerhet vid fotbollsarenorna

Förutom de tre självmordsbombarna dog en utomstående vid attacken vid Stade de France.

Men många skadades. Salim hjälpte otaliga människor den kvällen.

Någon månad senare fick han en fransk utmärkelse.

- Jag träffade president François Hollande, han tackade mig och konstaterade att jag är ett föredöme för Frankrike. Det är otroligt men gladast är jag över att jag lyckade stoppa terroristen, säger Salim som flyttade till Frankrike från Mauritius som tonåring.

På fredagskväll spelas öppningsmatchen i EM på Stade de France. Då står Salim som säkerhetsvakt vid samma ingång som han stod den 13 november.

- Säkerhetsarrangemangen är betydligt större nu än då, konstaterar Salim.

Ingen oro i Paris

Men den största riskplatsen vid EM är inte fotbollsarenan utan den fanzon som finns nedanför Eiffeltornet.

På fanzonen visas alla matcherna på stora skärmar och området kan ta emot upptill 90 000 personer.

En fanzone i Paris upprättad för fotbolls-EM.
En fanzone i Paris upprättad för fotbolls-EM. Bild: Yle / Thierry Bordau Frankrike,Paris,Europamästerskapet i fotboll 2016,fanzone

Trots säkerhetskontroller och en stor polisinsats anses fanzonen och den stora folksamlingen där vara ett potentiellt mål för terrorister.

Men det betyder inte att Parisborna skulle gå omkring och vara rädda.

Eiffeltornet i Paris.
Eiffeltornet i Paris. Eiffeltornet i Paris. Bild: Yle / Thierry Bordau Eiffeltornet,Paris,Frankrike

- Nej jag är inte rädd, myndigheterna har gjort väldigt mycket och alla förstår att oavsett hur mycket förebyggande åtgärder man tar så kan man inte eliminera alla risker, säger Nicola.

Inte heller turismen har påverkats av att det möjliga hotet. De är få turister som har avbokat sina resor till Paris.

- Det var nog lite nervöst före resan. Men allt har gått bra det är väldigt lugnt här. Förstås är det ovant att se många poliser och soldater i gatubilden, säger. Anne-Mari Lehto från Jyväskylä som tillsammans med sin familj turistar i Paris.

Familjen Lehto från Jyväskylä på turistresa i Paris.
Familjen Lehto i Paris. Familjen Lehto från Jyväskylä på turistresa i Paris. Bild: Yle / Thierry Bordau Frankrike,Paris,turister