Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsmotion vill minska matsvinnet

Mathjälpsorganisationer får hämta mat ur frysen
Mathjälpsorganisationer får hämta mat ur frysen Mathjälpsorganisationer får hämta mat ur frysen Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,Österbotten,matsvinn,Lagmotioner

Matsvinnet i Finland uppgår till 400 miljoner kilo årligen enligt uppgifter i en aktuell lagmotion. Hur kan det här matsvinnet fås att minska, kunde maten istället nå personer som inte har råd att köpa mat?

Lagmotionen om matsvinnet kräver en ändring i livsmedelslagen och remissdebatten i ärendet skedde i riksdagen i slutet av maj. Initiativtagare till motionen är sex personer från olika partier med socialdemokraten Ilmari Nurminen som första undertecknare.

Avsikten med motionen är att försöka minska på den mängd mat som slängs. Om det finns en medborgarorganisation på orten som kan distribuera maten till behövande skulle maten inte få slängas i fortsättningen.

Fungerande system i Jakobstad

I praktiken är det svårt att nå ut med produkterna till utdelning och samtidigt garantera att de inte är skämda och olämpliga för konsumtion. Många produkter hämtas direkt från affären av jordbrukare som har djur.

- Mjölkprodukter, bröd, frukt och grönsaker hämtas varje dag av en djurbonde, säger köpman Aki Salminen i Jakobstad som har två affärer.

Köpman Aki Salminen i Jakobstad
Aki Salminen Köpman Aki Salminen i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,Österbotten,butiksinnehavare,Matsvinn

- Färdigmat och korvpålägg och kött där datumet går ut, fryser vi ner och Jakobstads mathjälp hämtar en gång per vecka och delar ut maten.

Svinnprocenten ligger enligt Aki Salminen mellan en och tre procent för butikerna i landet. I hans två butiker ligger samma siffra kring två procent.

Vad händer i Aki Salminens butiker om lagmotionen eventuellt skulle bli lag och förordning?

- Det ändrar ingenting, vi fortsätter som förr. Men det måste ju finnas nån som tar emot maten, det finns mycket att fundera på kring logistik och kylkedjor.

Vad händer med lagmotionen?

Lagmotionen väckte stort intresse i riksdagen, den fick mer än hundra undertecknare och det betyder att den förs vidare. Lagmotionen innehåller inga krav på sanktioner mot företagare eller kommuner som skulle välja att inte följa motionen om den eventuellt blir till lag.

- Eftersom den fick fler än hundra undertecknare måste motionen behandlas i jord- och skogsbruksutskottet och småningom kanske leda till ändringar i lag och förordning, säger Mats Nylund (SFP) som är medlem i utskottet.

- Det vanliga är att riksdagen ålägger ministeriet att göra utredningar när det gäller motioner med över hundra undertecknare och möjligen kan det synas i nästa regeringsprogram till exempel.