Hoppa till huvudinnehåll

Skolhem i Åbo vill ha svenska elever

Familjecentret Lauste i Åbo.
Familjecentret Lauste i Åbo. Familjecentret Lauste i Åbo. Bild: YLE/Niclas Lundqvist skolhem,familjecenter,Lauste

Det privata familjecentret Lauste i Åbo vill öppna en egen avdelning för svenskspråkiga skolhemselever när Lagmansgården i Österbotten stängs.

Nyligen blev det klart att landets enda svenska skolhem, Lagmansgården i Pedersöre, läggs ner om ett år. Vad som händer sedan är oklart, men staten har lovat att det ska finnas svensk skolhemsservice också i fortsättningen. Åbo kunde vara ett alternativ och diskussioner har redan förts med staten.

Familjecentrets chef Kim Berglund säger att förutsättningarna i Åbo är goda.

- Vi har en bra möjlighet att få till stånd service som barnen behöver. Vår institution har en hundraårig erfarenhet, så nog tror jag att vi klarar av det på svenska också.

Kim Berglund, chef för familjerehabiliteringscentret Lauste i Åbo.
Kim Berglund. Kim Berglund, chef för familjerehabiliteringscentret Lauste i Åbo. Bild: YLE/Niclas Lundqvist skolhem,Lauste,familjerehabilitering,skolhem

Familjerehabiliteringscentret i Åbo är ett av två privata skolhem i Finland i dag och finansieras till 100 procent av kommunerna som köper tjänster av enheten. Familjecentret har cirka 100 elever och en personal på 185 anställda. Centret har verksamhet i Åbo och Nystad.

Enligt Berglund finns det redan planer på hur den svenska verksamheten i Åbo kunde se ut, och det har också varit tal om att börja samarbeta med Novias utbildningslinjer när det gäller rekryteringen av personal.

- Det skulle handla om en egen avdelning med sju platser och en personal på sju-åtta personer plus en förman.

Familjecentret Lauste i Åbo.
Familjecentret Lauste i Åbo. Bild: YLE/Niclas Lundqvist Lauste,familjecenter

I flera år har de svenskspråkiga elevernas andel vid Lagmansgården varit liten. I år utgör de svenskspråkiga endast två av tretton elever. Enligt Berglund skulle den svenska skolhemsservicen nå fler om verksamheten flyttas till södra Finland.

- Så har vi tänkt det, en stor del av finlandssvenskarna bor ändå här i Åboland, Nyland och huvudstadsregionen.

Styrelsen för familjecentret Lauste möttes på torsdagen, och den förhåller sig positivt till planerna. Nu inleder centret diskussioner med Institutet för Hälsa och Välfärd (THL) om att inleda svenskspråkig verksamhet i Åbo.

Artikeln är uppdaterad 9.6.2016 kl.18.04 efter styrelsens möte.