Hoppa till huvudinnehåll

Stormen ledde till problem i tågtrafiken i Österbotten

Herrfors anställda reparerar det som en omkullblåst elstolpe orsakade i Oravais
Herrfors anställda reparerar det som en omkullblåst elstolpe orsakade i Oravais Bild: Yle/Olli Koski stormar (meteorologiska företeelser),Herrfors,salomon

En dubbelstolpe i en 110 kilovolts ledning mellan Vasa och Jeppo gav vika i stormen och orsakade elavbrott men också störningar i tågtrafiken på torsdagen. Passagerarna transporterades med bussar mellan Seinäjoki och Bennäs/Karleby under dagen.

Störningarna i 110 kV:s nätet beror på ett fel i Herrfors regionnät på sträckan mellan Vasa och Jeppo. Ledningen matar Jeppo, Kojola, Kortesjärvi och Voltti elstationer. Samtidigt har ledningen matat intill Lappo elstation på grund av de omändringsarbeten som utförts vid den stationen. Kombinationen av omändringsarbetena och den hårda stormen ledde till strömavbrottet blev längre än det annars skulle ha varit.

- Elfelet varade från 8.30 till 13.00, säger nätverkschef Kristian Finell vid Herrfors Ab.

Enligt VR:s hemsidor ersätts InterCity 54 tåget kl. 9.25 från Rovaniemi till Helsingfors med buss mellan Bennäs och Seinäjoki likaså Pendolino 52 kl. 11.05 från Uleåborg till Helsingfors på torsdagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten