Hoppa till huvudinnehåll

Strandvall om kontraktsfarsen: Helt absurt

Sebastian Strandvall, Rah Ahan, hösten 2015.
Sebastian Strandvall lämnade Rah Ahan i den iranska ligan för en dryg månad sedan. Sebastian Strandvall, Rah Ahan, hösten 2015. Bild: Rah Ahan Crystal FC sebastian strandvall

En petitess håller Sebastian Strandvall vid sidan om fotbollsplanen för tillfället. Vasamittfältaren får inte spela för VPS på grund av en utebliven stämpel.

Strandvall lämnade Iran och klubben Rah Ahan Crystal FC i början av maj och skrev en vecka senare på för VPS. Men han har fortfarande inte fått representera sitt tidigare lag.

– Faktum att jag inte får spela är mest frustrerande. Det var ju för att få matcher jag skrev på och valde att inte ta sommarlov. Det är frustrerande och irriterande, säger Strandvall till Yle Sporten.

”Helt absurt”

Orsaken till spelstoppet irriterar ytterligare. Det iranska fotbollsförbundet har förkastat transfern och vägrar godkänna att kontraktet mellan Strandvall och Rah Ahan brutits på grund av en petitess.

– Orsaken är att dokumentet om uppsägningen saknade klubbens stämpel. Någon på förbundet har tydligen bestämt att det inte duger och valt att hålla fast vid det, menar Strandvall.

– Det är olyckligt, men det är väl någon principfast typ som bromsar upp allt. Att hålla fast vid sina principer kan ju vara bra, men det här handlar ändå om fotboll och jag vet inte vem det skulle skada i Iran om jag skulle spela i Finland. Det är helt absurt.

Det finns ingen dispyt mellan Strandvall och Rah Ahan, som inte har något emot VPS-spel för mittfältaren. Men helt nöjd är Strandvall inte heller med Rah Ahan.

– Visst blir man lite frustrerad, för de har helt tagit semester efter att säsongen tog slut. Vissa är lediga, personal byts ut, de flyttar kontor – jag har hört alla möjliga ursäkter, berättar Strandvall.

Strandvall hoppas nu att det internationella fotbollsförbundet Fifa ska komma till undsättning. De har fått information om fallet, men tidtabellen är tillsvidare helt öppen.

Lösning i sikte?

Fotbollsagenten Jonne Lindblom har skrivit åt Strandvall på Twitter och tröstat med att det iranska förbundet inte kan bromsa flytten längre än 30 dagar, sedan tillåter Fifa automatiskt en tillfällig registrering.

– Jag läste det, men är inte helt säker hur det funkar, säger Strandvall. Det kan hända att den regeln endast skulle tillämpas ifall förbundet eller min gamla klubb inte överhuvudtaget hade svarat på begäran om spelrätt.

– Nu har ju förbundet förkastat det, så jag är inte hundra på att det funkar på samma sätt – men vi hoppas på det, för i så fall blir jag spelklar idag eller imorgon!